27. 12. 2022, 14:01 | Vir: STA

Nikoli ni bilo tako slabo: pomanjkanje hrane po svetu doseglo rekordno raven

Profimedia

Zaradi hudih težav s preskrbo s hrano je EU v letu 2022 namenila kar 950 milijonov evrov za zagotavljanje nujne pomoči v hrani, med katerimi so največji prejemniki Afganistan, Jemen in Sudan.

V letošnjem letu je pomanjkanje hrane po svetu doseglo rekordno raven, saj je že 220 milijonov ljudi ogroženih zaradi pomanjkanja hrane ter potrebujejo nujno pomoč. Svetovna prehranska varnost se slabša že zadnjih pet let, ruska invazija na Ukrajino pa je situacijo še poslabšala, je razvidno iz poročila Evropske komisije.

Agencije ZN opozarjajo, da se bodo razmere v bližnji prihodnosti še poslabšale, analiza žarišč lakote pa potrjuje, da lakota grozi predvsem Afganistanu, Etiopiji, Nigeriji, Južnemu Sudanu, Somaliji in Jemnu.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na Twitterju zapisal, da se je od leta 2016 podvojilo število ljudi, ki trpijo pomanjkanje hrane. Zaradi hudih težav s preskrbo s hrano je EU v letu 2022 namenila kar 950 milijonov evrov za zagotavljanje nujne pomoči v hrani, med katerimi so največji prejemniki Afganistan, Jemen in Sudan.

V poročilu so zapisali še, da je velik del pomoči EU zagotovljen v obliki denarnih transferjev, saj tako lažje spodbudijo lokalno gospodarstvo, osredotoča pa se predvsem na zagotavljanje dolgoročne prehranske varnosti z donacijami semen in orodja za kmetovanje.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk