17. 4. 2022, 07:00

Čudež! Raziskovalci naleteli na divjo rožo, ki naj bi že izumrla

Profimedia

Njen cvet so nazadnje opazili v ekvadorskem oblačnem gozdu pred skoraj 40 leti.

Oblačni gozd je drevesna vegetacija, ki se razvije v tropskih gorah v pasu, kjer nastajajo megla ali oblaki. Raziskovalci so takrat videli nejasno prihodnost rože, zato so jo poimenovali "extinctus", ker so verjeli, da bo kmalu izumrla.

Po njihovem odkritju se je večina oblačnih gozdov skrčila, izguba habitata naj bi ubila na desetine vrst.

Roža je simbol edistvenih gozdov

Leta 2021 so se raziskovalci ponovno odločili raziskati gozd, da bi poiskali vrste, ki so tam živele. In v nekaj dneh so našli to redko čudovito oranžno divjo rožo. "Bilo je popolno navdušenje, ker je Gasteranthus extinctus simbol teh edinstvenih gozdov," je dejal White, eden od raziskovalcev. Ekipa je zbrala vzorce, da bi kasneje potrdila DNK rastline, ki je bila raztresena v grudih na majhnih delih preostalega gozda.

Odkrili ducat novih rastlinskih vrst

Kljub uničenju, ki ga oblačni gozd trpi, ekvadorska vlada še naprej uničuje gozd za lastno korist, kar je povzročilo opustošenje v tem delu države. Prvotna ekvadorska vlada je prerazporedila zemljo delavskemu razredu v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, je dejal White. Ljudje posekajo drevesa, da bi naredili prostor za pridelavo pridelkov, kot so kakavova zrna in banane, ki jih večina konča v Združenih državah, je dodal.

Raziskovalne skupine, ki so potovale v Ekvador pred in po Whiteovi skupini, so odkrile skoraj pol ducata rastlinskih vrst, novih za znanost. Ekipe, ki so odkrile novo vrsto, upajo, da bodo svoje ugotovitve objavile še letos.

Cilj je ohraniti gozd in hkrati nadaljevati popis na novo odkritih vrst in odkritje, k čemur bo še pripomoglo to čudežno odkritje prelepe divje rože.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu