T. R. K. | 31. 5. 2024, 10:27

Huda ura nad državo! Ceste so se spremenile v reke, voda je bila vsepovsod: "Bilo je strašno"

Twitter Avtokampi.si

Na Hrvaškem divjajo hude nevihte. 

Tako kot v Sloveniji, tudi na Hrvaškem divjajo huda neurja. Državni hidrometeorološki zavod je sprožil vremenski alarm za celotno Hrvaško, najhujše neurje danes pričakujejo na območju Reke, Gospića, Karlovca, Zagreba in Osijeka, za omenjena območja je vklopljen oranžni alarm, za ostali del države velja rumeni alarm. Oranžni alarm sicer označuje nevarno vreme, rumen pa potencialno nevarno. Močno deževje in nevihte so sicer v noči na petek poplavile tudi dele Krka.

"Ceste so poplavljene, in kot sem slišal od domačinov, je možno, da so poplavljene tudi hiše, ki se nahajajo na nižjh območjih. Dva avtomobila sta obstala v hudourniku in se jima ni mogoče približati. Poplavilo je tudi nakupovalno središče. Zdaj je dež ponehal, sinoči pa je bilo strašno," pove mimoidoči, ki je posnel poplave v vasi Salatić, na cesti proti Vrhu. Pravi, da se je potopljenemu mestu sploh ni mogoče približati. Tudi v Punatu ni nič bolje, morje je spremenilo barvo, poroča 24sata. 

Zapadle velike količine dežja

Nocoj je v Novigradu v samo eni uri padlo skoraj 80 milimetrov dežja, toliko dežja je zapadlo v celotnem maju, torej v 31 dneh. Skupna količina padavin zaradi te vremenske spremembe bi lahko na delih otoka presegla 150 milimetrov. Količina dežja je povzročila lokalne hudourniške poplave, zaradi katerih so imeli gasilci polne roke dela. Na nekaterih cestah je promet otežen tudi zato, ker je del vozišča pod vodo.

Po severozahodu in severu Istre, kjer je do 22. ure padlo med 35 in 90 milimetrov dežja, se je nocoj vreme izrazito poslabšalo tudi na jugu Istre, tik ob Pulju. Po prvih poročanjih bodo lahko poleg močnega dežja pričakovali tudi točo. 

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave