K. Ž. | 16. 9. 2024, 09:04

Razmere so katastrofalne: prebivalci v strahu, da bi jezovi popustili (FOTO&VIDEO)

Profimedia

V Avstriji še vedno vlada alarmantno stanje.

Sosednja Avstrija se sooča s katastrofalnimi poplavami, konca pa še vedno ni na spregledu. Tako bodo nekatera območja v ponedeljek spet na udaru, saj se bo spet začelo intenzivno deževje. Do torka zjutraj naj bi po poročanju vremenoslovcev padlo še od 20 do 60 litrov dežja. Ker je zemlja že tako razmočena, obstaja nevarnost razlivanja rek.

Neverjetne količine dežja, med katerimi so nekatere štirikrat večje kot povprečje celotnega septembra, so v vzhodni Avstriji povzročile poplave. Oblasti so celotno zvezno deželo Spodnjo Avstrijo v nedeljo razglasile za območje katastrofe. Tudi na Dunaju so vremenske razmere negotove, v Spodnji Avstriji pa je med intervencijo življenje izgubil gasilec.

Rešili na stotine ljudi

V Spodnji Avstriji, ki so jo poplave še posebej prizadele, so minuli konec tedna rešili na stotine ljudi. Samo iz okrožja St. Pölten so jih rešili 304. Podporo pri reševanju so ponudili tudi helikopterji in reševalci iz vode.

Zaradi poplav je tudi več cestnih odsekov neprevoznih, težave pa so nastajale tudi v javnem prevozu. Tako je zahodna trasa železnice med Linzem in Dunajem še vedno zaprta.

Počen jez

Pri Gschinzbachu med Straßom in Hadersdorfom je naravni jez na več mestih počen. Zaradi tega je bil aktiviran vojaški helikopter, ki poskuša zajeziti vodo z uporabo tako imenovanih velikih vreč. Stekla je tudi evakuacija več naselij.

Trenutno voda praktično nenadzorovano odteka na sosednja polja ter v bližino naselij. Pripadniki gasilskih društev so v nedeljo popoldne poskušali zapreti naravni jez, vendar to za zdaj ni bilo uspešno, navaja neon.at.

Situacija se še vedno ne umirja, najbolj ogrožena območja namreč pričakujejo še več padavin.