K. Ž. | 17. 6. 2024, 07:39

Inflacija in visoki stroški so udarili Angleže tam, kjer najbolj boli: 'pubi' počasi umirajo

Profimedia

Visoki stroški za energijo in hrano posledično vodijo v zmanjšano porabo potrošnikov.

Umiranje pubov v Veliki Britaniji se nadaljuje. Nepremičninska svetovalnica Altus Group je v ponedeljek objavila, da se je v prvem četrtletju zaprlo 239 pubov, pri čemer so je sklicevala na vladne podatke. To je približno tretjino več zaprtih pubov kot pa v enakem obdobju lani. Razlogi pa so visoki stroški energije ter hrane in zmanjšano zapravljanja potrošnikov, ki imajo manj denarja v žepu, ter velika davčna obremenitev gostinstva.

Vsak mesec je tako nehalo obratovati približno 80 pubov, v prvem četrtletju leta 2023 jih je vsak mesec zaprlo približno 50, poroča oe24. Število tradicionalnih pubov v Angliji in Walesu se je zmanjšalo z 39.401 ob koncu leta 2023 na trenutnih 39.162, poroča Altus. Najbolj prizadeta je bila severozahodna Anglija.

Začetek pred korono

Navsezadnje so predstavniki industrije in pivovarne pozvali politike, naj pred parlamentarnimi volitvami 4. julija nemudoma znatno znižajo davek na pivo in reformirajo obrtni davek. Strokovnjak Alex Probyn je dejal, da se je obrtni davek v zadnjih 14 letih pod konservativno vlado povečal za 49 odstotkov. V vseh sektorjih podjetja plačajo zdaj 11,2 milijarde evrov več na leto kot pa leta 2010.

Profimedia

Umiranje pubov v Veliki Britaniji se je začelo že dolgo pred pandemijo. Med razlogi so prepoved kajenja, cenejši alkohol v trgovinah in spremembe v pitnih navadah. Korona in inflacija sta trend le še poslabšali. Velike verige, kot je vodilni na trgu Wetherspoons, so prav tako prizadete kot manjši pubi.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković