12. 7. 2024, 12:48 | Vir: STA

Zanimiv pojav v najbolj suhi puščavi na svetu: to se ni zgodilo že vrsto let

Profimedia

Strokovnjaki niso prepričani o vzroku pojava.

Velike dele puščave Atacama na severu Čila so po obilnejših aprilskih padavinah prekrile bele in vijolične cvetlice. Gre za pojav, ki se ponovi vsakih nekaj let, običajno sicer v času pomladi na južni polobli. Tokrat so se cvetlice pojavile pozimi, kar se ni zgodilo že vrsto let.

Po besedah vodje oddelka za ohranjanje biotske raznovrstnosti pri čilskem državnem gozdarskem podjetju Cesara Pizzara je za to poskrbelo 11 do 12 milimetrov aprilskih padavin, pa tudi intenzivna nizka oblačnost, ki vsako noč namoči najbolj suho območje na svetu.

Medtem ko običajnejše spomladansko cvetenje navadno zavzame 15.000 kvadratnih kilometrov, pa redkejši pojav zimskega cvetja prekrije le nekaj sto kvadratnih kilometrov puščave. Na vrhuncu zacveti več kot 200 rastlinskih vrst. Tokratne razmere so očitno najbolj ugodne za vijolično cvetlico cistanthe grandiflora oz. pata de guanaco, ki skorajda ne potrebuje vode.

Strokovnjaki še ne vedo, ali je pojav cvetenja puščave, ki privablja tako turiste kot botanike, neposredno povezan s podnebnimi spremembami ali vremenskima pojavoma El Nino in La Nina.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija