28. 5. 2022, 18:04 | Vir: STA

Putin opozoril Macrona in Scholza

Profimedia

Z Macronom in Scholzem je ruski predsednik govoril o nevarnostih, ki bi lahko po njegovem še dodatno destabilizirale razmere na vzhodu Ukrajine. 

Ruski predsednik Vladimir Putin se je pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. V pogovoru ju je opozoril na nevarnosti okrepljenih dobav orožja Ukrajini, češ da bi te lahko dodatno destabilizirale razmere na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil pripravljenost pri iskanju načinov za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč.

Profimedia

Evropska voditelja Putina pozvala k premirju

Putin je dejal tudi, da bo povečanje dobave gnojil in kmetijskih proizvodov iz Rusije "pomagalo zmanjšati napetosti na svetovnem prehranskem trgu, kar bo seveda zahtevalo umik relevantnih sankcij."

Scholz in Macron sta ruskega predsednika med 80-minutnim telefonskim pogovorom pozvala k razglasitvi premirja in umiku ruskih sil iz Ukrajine. Prav tako sta ga pozvala k neposrednim pogajanjem z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in k izpustitvi 2500 ukrajinskih borcev, ki so jih zajele ruske sile ob koncu bitke za Mariupolj.

Profimedia

Zaradi vojne in sankcij so se zvišale cene

Putin se je o možnosti za rusko deblokado izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč v petek pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, v četrtek pa z italijanskim premierjem Mariom Draghijem.

Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju.

Profimedia

Dodatne težave na svetovnem prehranskem trgu je povzročila še ruska blokade ukrajinskih pristanišč, za kar pa v Moskvi krivijo Ukrajince, ki naj bi minirali vode v Črnem morju in s tem onemogočili varno plovbo civilnim ladjam.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije