U. P. | 20. 9. 2024, 13:30

Zakaj so otroci izbirčni pri hrani? Presenetljivo razkritje strokovnjakov, ni kriva vzgoja, ampak ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Strokovnjaki so razkrili presenetljivo resnico o otroški izbirčnosti pri hrani.

Strokovnjaki so odkrili razlog, zakaj so nekateri otroci izbirčni pri hrani. Marsikdo bo nad njihovo ugotovitvijo presenečen. Razlog je namreč v genetiki, ne pa v vzgoji. Staršem otrok, ki določene hrane preprosto ne jedo, ni treba več skrbeti, da so to povzročili sami z načinom, kako vzgajajo otroka, po drugi strani pa si ne morejo obetati, da bo otrok kar prerasel to obdobje. Traja lahko namreč še krepko v najstniška leta.

Raziskava 2400 parov dvojčkov je pokazala večjo verjetnost, da bosta oba dvojčka izbirčna jedca v primeru enojajčnih dvojčkov kot pa dvojajčnih. To nakazuje, da igra genetski zapis ključno vlogo, saj so dvojajčni dvojčki lahko deležni enake vzgoje, vendar so prehranjevalne navade obeh otrok različne.

Starši si tako lahko nekoliko oddahnejo, saj niso z vzgojo povzročili, da se njihov malček odločno upira - recimo - špinači. Kljub temu pa lahko zmanjšajo možnost, da bo otrok zavračal določene jedi, če mu bodo predstavili pester nabor različnih živil in če bodo obroki predstavljali tudi družinsko skupno preživljanje časa.

Vsak starš želi svojim otrokom omogočiti najboljše, vendar se je pri tem treba soočiti z izzivom, kako postaviti meje.

Vsak starš želi svojim otrokom omogočiti najboljše, vendar se je pri tem treba soočiti z izzivom, kako postaviti meje.

Profimedia

"Izbirčnost pri hrani je pri otrocih pogosta in je lahko velik vzrok skrbi za starše, ki se pogosto počutijo krive ali pa jih celo okolica krivi za to. Upamo, da jim bodo naša spoznanja pomagala k manjšemu občutku krivde, saj takšno vedenje ni posledica načina vzgoje," pravi vodja raziskave dr. Zeynep Nas. "Naša raziskava kaže tudi, da izbirčnost ni nujno le obdobje, ampak je lahko trdovratno. Otrok, ki je v zgodnjem obdobju izbirčen pri hrani, bo tak najverjetneje ostal tudi v puberteti."

Profimedia

V raziskavi, ki jo je objavil Journal of Child Psychology and Psychiatry, so starši odgovarjali na vprašanja o navadah svojih dvojčkov v starosti 16 mesecev ter 3, 5, 7 in 13 let. Odgovori so pokazali, da se okusi dvojajčnih dvojčkov bolj razlikujejo med sabo kot okusi enojajčnih dvojčkov, kar potrjuje, da igra genetika pomembno vlogo. V odraslosti del vpliva genetike izzveni in ga nadomesti vpliv življenjskega sloga. 

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil