N. Vo. | 11. 8. 2024, 18:30

Naredili raziskave cen po Evropi, rezultati šokirali: na Hrvaškem boste morali ...

profimedia

Hrvaška, priljubljena poletna destinacija za številne Slovence, postaja vse dražja. To poleg turistov zelo močno občutijo tudi domačini.

Nedavna raziskava Eurostata, ki je zajela več kot 2000 izdelkov in storitev, razkriva, da je hrana na Hrvaškem kar 22 odstotkov dražja od evropskega povprečja. Cene, s katerimi se soočajo domačini in turisti, presenečajo marsikoga, vključno s številnimi slovenskimi obiskovalci.

profimedia

Med najdražjimi izdelki na Hrvaškem so sokovi, mineralna voda, kava in čaj, ki so v povprečju 27 odstotkov dražji od evropskega povprečja. Kruh in žitarice so dražji za 15 odstotkov, mleko, sir in jajca pa za 4 odstotke. Nasprotno pa so meso, sadje in zelenjava nekoliko cenejši od povprečja EU, vendar to ne zadostuje za omilitev visokih skupnih stroškov prehranjevanja.

profimedia

Nemška prestolnica cenejša od Hrvaške

Domačini, katerih plače so v povprečju nižje od slovenskih, si vse težje privoščijo osnovne dobrine.Marija je za hrvaško N1 povedala: "Vse me šokira, vse me šokira. Od zelenjave, sadja do toaletnega papirja…" Goran je primerjal cene z Nemčijo: "Pred kratkim sem bil v Berlinu in v supermarketih je bilo precej ceneje kot tukaj."

Profimedia

Strokovnjaki menijo, da so razlogi za visoke cene na Hrvaškem kompleksni. Zvjezdana Blažić, svetovalka v prehrambeni industriji, je za N1 pojasnila: "Veliko uvažamo, malo proizvajamo hrane, trgovine pa imajo precej visoke marže. Način delovanja trgovin, sezonska narava in vpliv turizma so prav tako pomembni dejavniki. Tako da se naš občutek rasti cen in dejanska statistika precej razlikujeta."

Ana Knežević iz Hrvaške zveze potrošnikov je dodala: "Nikoli nismo dobili treznega pojasnila, kaj sestavlja to cenovno strukturo, saj proizvajalci krivijo trgovce, trgovci državo, država pa ene in druge. Ceno pa na koncu plačujemo mi, potrošniki. Še posebej po uvedbi evra so te cene postale netransparentne," poroča Glas Istre.

Profimedia

Za Slovence, ki se vsako leto množično odpravljajo na Hrvaško, visoke cene predstavljajo vedno večjo skrb. Čeprav Hrvaška še vedno ostaja priljubljena destinacija, se zdi, da bo za prijeten dopust potrebno natančnejše načrtovanje proračuna, predvsem ko gre za stroške hrane in pijače, sicer si ga mnogi ne bodo mogli več privoščiti.

Novo na Metroplay: Mi smo podaljški telefonov | N1 podkast s Suzano Lovec