N.Z. | 5. 5. 2022, 11:39

Razkrito, kako Ukrajincem uspeva ubiti toliko ruskih generalov (imajo skrivnega zaveznika)

profimedia

Washington naj bi Ukrajini redno dostavljal podrobnosti o pričakovanih premikih ruskih enot in lokacijah ruskih vojaških elit. Te podatke pa Ukrajina nato kombinira z lastnimi obveščevalnimi podatki.

Tekom ruske invazije odpor Ukrajincev preseneča tudi največje vojne analitike.

Američani so v začetku vojne ocenili, da bi Kijev lahko padel v zgolj 96 urah. A se to ni zgodilo. Ukrajinske vojaške sile so uspele upočasniti ruski prodor, temveč tudi uspešno odbile konstantne napade.

Istočasno je ruska stran pogosto delovala demoralizirano, neredko tudi z razlogom ’obglavljeno’, saj so ukrajinske vojaške akcije terjale nadpovprečno visoke žrtve med ruskimi poveljniki.

Čeprav se Ukrajinci skoraj ne hvalijo, da so z obličja sveta spravili še enega ruskega generala, pred kratkim pa je bil ranjen celo vrhovni poveljnik ruske vojske, ki ga je Putin osebno poslal v Ukrajino, postaja jasno, da vse to enostavno ne more biti več naključje.

profimedia

In potem te dni beremo v New York Timesu prispevek, v katerem se ta nanaša na izjave visokih ameriških uradnikov, ki navajajo, da naj bi ZDA Ukrajino neprestano oskrbovale z obveščevalnimi podatki o trenutnih lokacijah ruskih generalov. Ker so bolj kot Ukrajinci zgovorni Američani, je tako postalo jasno, da je cilj skrivnih prizadevanj Bidnove administracije prav pridobivanje informacij s pomočjo najbolj napredne tehnologije (vključno s skrivnimi in komercialnimi sateliti), ki koristijo ukrajinskim obrambnim silam. Slednjim naj bi do danes s pomočjo tega sodelovanja uspelo ubiti okoli 12 ruskih generalov. In prav to je številka, ki je osupnila vojne analitike.

Ameriški minister za obrambo Lloyd J. Austrin III. se je prejšnji mesec zagovoril s stavkom, ki razkriva veliko tega. Povedal je: »Želimo oslabiti Rusijo do te mere, da ne bo nikoli več počela to, kar zdaj počne v Ukrajini.«

Malce preveč je v javnosti povedal tudi predstavnik Pentagona John F. Kirby, ko je rekel: »Ne smem preveč govoriti o podrobnostih, lahko pa rečem, da Ukrajini pomagamo z informacijami, ki jim pomagajo, da se branijo.«

V New York Timesu so kasneje pisali še, da so vidni ameriški uslužbenci nato skušali zanikati, da neposredno pomagajo Ukrajincem pri targetiranju visokih ruskih častnikov. »Informacije, ki jih posredujemo Ukrajincem, niso dane z namero, da bi ti ubijali ruske generale,« je v ta namen povedala Adrienne Watson, predstavnica ameriškega Sveta za nacionalno varnost.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije