4. 7. 2024, 20:24 | Vir: STA

Putin noče skleniti premirja, ker je prepričan, da bi ukrajinska stran to izkoristila za ...

Profimedia

Ruski predsednik se je v svojem govoru o aktualnem dogajanju odzval tudi na nedavne besede ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Prekinitev ognja v Ukrajini ni mogoča brez mirovnih pogajanj, je danes na vrhu Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Astani poudaril ruski predsednik Vladimir Putin. Po njegovih besedah bi namreč Kijev premirje lahko izkoristil za strnitev vrst in obnovo zalog orožja.

Profimedia

Končanje konflikta prek posrednikov nemogoče

"Sovražniku ne smemo dovoliti, da bi prekinitev ognja izkoristil za izboljšanje svojega stanja," je dejal Putin in pojasnil, da bi v času premirja ukrajinska stran lahko strnila vrste, mobilizirala dodatne sile, obnovila arzenal oborožitve in se pripravila na nadaljevanje spopadov. "Enostavno zdaj ne moremo razglasiti premirja v upanju, da bo druga stran naredila nekaj pozitivnih korakov," je dodal.

Po besedah ruskega predsednika je končanje konflikta prek posrednikov nemogoče. Pri tem je omenil dogovore med Rusijo in Ukrajino iz časa pred izbruhom vojne, ki da so končali v smeteh.

Odzval se je na besede Donalda Trumpa

Putin je komentiral tudi stališča nekdanjega ameriškega predsednika in kandidata na letošnjih volitvah Donalda Trumpa. Kot je dejal, je gledal izseke nedavne debate aktualnega predsednika Joeja Bidna s Trumpom, in povedal, da v Kremlju pripombe slednjega glede vojne v Ukrajini jemljejo resno. "Dejstvo, da gospod Trump kot predsedniški kandidat pravi, da je pripravljen in da želi ustaviti vojno v Ukrajini, jemljemo precej resno," je dejal Putin.

Profimedia

Dodal je, da s konkretnimi predlogi bivšega predsednika ZDA sicer ni seznanjen, a da v Kremlju verjamejo, da Trump o končanju vojne govori iskreno.

Polovica Ukrajincev še vedno verjame v zmago

V zadnjih mesecih ima na bojiščih v Ukrajini pobudo ruska stran. Ukrajinska vojska je danes sporočila, da se je umaknila iz enega od okrožij v mestu Časiv Jar v regiji Doneck. Prevzem nadzora nad celotnim mestom bi lahko pospešil napredovanje ruskih sil na vzhodu države.

Raziskava think-tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je sicer v sredo pokazala, da več kot polovica Ukrajincev še vedno verjame v zmago v vojni proti Rusiji. Medtem so prebivalci evropskih držav glede tega precej bolj skeptični in v večji meri kot najverjetnejši izid vojne ocenjujejo kompromis med sprtima stranema.