24. 5. 2022, 21:37

Rusija vrača udarec tujim medijem: bodo dopisniki sploh še lahko ostali?

Profimedia/fotomontaža

Rusija že ima zakon, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o vojni v Ukrajini, a zdaj ukrepe še bolj zaostrujejo. Kaj čaka tuje novinarje?

Ruski poslanci so podprli zakonodajo, ki bo omogočila lažje zapiranje tujih medijev v državi brez odločbe sodišča kot odgovor na podobne ukrepe tujih držav proti ruskim medijem. Gre za zadnjega v nizu ukrepov proti medijem v Rusiji v času ruske invazije na Ukrajino.

Eden najvidnejših predstavnikov kremeljskega režima,  Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Ruska duma je v prvem branju sprejela dopolnila, ki oblastem omogočajo, da se hitro in v enaki meri odzovejo na "neprijazna dejanja proti našim medijem v tujini".

Mediji v Rusiji ne smejo ruske agresije proti Ukrajini označevati za vojno ali invazijo, namesto tega morajo uporabljati izraz "posebna vojaška operacija". Kršiteljem med drugim grozijo denarne kazni in do 15 let zapora. 

Povračilni ukrep Rusov

Več zahodnih držav, vključno z EU, je po začetku ruske invazije na Ukrajino v okviru sprejetih sankcij proti Moskvi prepovedalo delovanje ruskih državnih medijev, med njimi televizije RT in tiskovne agencije Sputnik, zaradi širjenja propagande in dezinformacij.

Medije bi lahko zaprli tudi, če bi širili informacije, ki diskreditirajo rusko vojsko ali so povezane z "uvedbo političnih in gospodarskih sankcij proti Rusiji s strani tujih držav".

Kaj bo s tujimi dopisniki?

Tujim dopisnikom v državi bi lahko odvzeli akreditacije zaradi "neprijaznih dejanj" ali zaradi omejitev, uvedenih za ruske medije v njihovi državi.

Rusija je prejšnji teden sporočila, da zapira moskovske pisarne kanadske radiotelevizije CBC kot povračilo za prepoved delovanja televizije RT v Kanadi.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije