12. 4. 2022, 12:07 | Vir: STA

Ruska vojska pripravlja novo ofenzivo, Zelenski poziva na pomoč

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot odgovor na ruske priprave na veliko ofenzivo na vzhodu Ukrajine poziva k zagotovitvi več orožja za okrepitev obrambe.

Rusija naj bi poskušala povezati zaseden Krim z območji Donecka in Luganska, ki sta v rokah proruskih separatistov, in v teh prizadevanjih oblega strateško umeščen Mariupolj, kjer je nekoč živelo več kot 400.000 ljudi. "Verjetno je, da bo v prihodnosti sovražnik poskušal prevzeti nadzor nad Mariupoljem, zavzeti Popasno in sprožiti ofenzivo v smeri Kurahove, da bi tako dosegel upravne meje regije Doneck," je danes v svoji oceni zapisal generalštab ukrajinske vojske.

V samem Mariupolju so ukrajinske sile po navedbah svetovalca ukrajinskega predsednika Mihaila Podoljaka obkrožene in blokirane. A kot je danes vztrajala ukrajinska vojska, se obramba Mariupolja nadaljuje. "Povezava z enotami obrambnih sil, ki junaško branijo mesto, je stabilna," so sporočili.

Zelenski je ponoči v svojem nagovoru znova pozval zaveznice k zagotoviti več orožja za okrepitev obrambe mesta: "Če bi imeli letala in dovolj težkih oklepnih vozil in potrebno artilerijo, bi nam lahko uspelo".

Okrepitve na vzhodu

Da se ruska ofenziva na vzhodu krepi, je danes potrdilo tudi britansko obrambno ministrstvo, ki svari pred pred še bolj intenzivnimi spopadi v naslednjih dveh do treh tednih. Poleg novih ruskih napadov v bližini Donecka in Luganska London danes poroča tudi o nadaljevanju spopadov okrog mest Herson in Mikolajiv na jugu države. Glede na obveščevalne podatke ruske sile napredujejo tudi v smeri Krematorska. Obenem pa se ruski vojaki še naprej pomikajo prek Belorusije, da bi okrepili svoje enote na vzhodu Ukrajine, po poročanju BBC še navaja britansko ministrstvo.

Nove žrtve med civilisti

Ukrajina medtem poroča tudi o novih civilnih žrtvah spopadov. Na območju Harkova naj bi bilo v ruskem obstreljevanju ubitih osem civilistov, še 19 pa ranjenih. Ruske sile naj bi poleg tega iz zraka na območje odvrgle mine, ki se sprožijo ob premikanju, navedbe lokalnih oblasti povzema dpa. Civiliste zaradi groženj zato še naprej umikajo na varno. Samo v ponedeljek so jih prepeljali 4350, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Od tega naj bi jih okrog 500 zapustilo Mariupolj, še 500 pa mesta na vzhodu države. Danes je predvidena vzpostavitev devetih humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, tudi iz Mariupolja, a samo z osebnimi avtomobili.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije