R.S. | 10. 10. 2024, 12:20

Pojav, ki bega še znanstvenike: kaj takšnega se ni zgodilo že več desetletij

Profimedia

Tega v puščavi niso pričakovali. 

V Sahari, največji puščavi na svetu, je v dveh dneh padlo več dežja kot v celem letu. Voda je napolnila znamenito jezersko dno med Zagoro in Tato, ki je bilo suho že 50 let. Med peščenimi sipinami puščave in palmami so nastale modre lagune. V vasi Tagounite, ki leži približno 450 kilometrov južno od maroškega mesta Rabat, so v 24 urah zabeležili več kot 100 milimetrov padavin.

Nad količino dežja so presenečeni tudi meteorologi. "Toliko dežja v tako kratkem času ni bilo že več desetletij," je dejal Houssine Youabeb z maroškega generalnega direktorata za meteorologijo. Obilica padavin bo pomagala napolniti velike podzemne vodonosnike pod puščavo, od katerih so odvisne puščavske skupnosti, ki se oskrbujejo z vodo, poroča AP. 

Takšno deževje, ki ga meteorologi imenujejo ekstratropska nevihta, lahko spremeni potek vremena v regiji, saj bo zrak zadržal več vlage, kar bo povzročilo več izhlapevanja in več neviht, je še dodal Youabeb.

Zaradi dežja so kmetje utrpeli škodo na pridelkih, zato je morala vlada nameniti sredstva za nujno pomoč, tudi na nekaterih območjih, ki jih je lani prizadel potres.

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči