T. R. K. | 10. 8. 2024, 22:08

Nočna mora na počitnicah: v hotelu na pri Slovencih priljubljenem otoku prišlo do številnih okužb z nalezljivo boleznijo

Profimedia

Na Malem Lošinju je v hotelu Vespara prišlo do številnih okužb s salmonelo. 

V hotelu Vespara na Malem Lošinju se je več gostov okužilo s salmonelo in bakterijo E. coli, število okuženih pa  skokovito narašča. Družinski dopust se je tako številnim sprevrgel v nočno moro, izkušnjo svojega otroka je za Dnevnik.hr tako delila Tea Simčić. Po odhodu iz hotela je namreč hčerka začutila močne bolečine v trebuhu. "Ko smo prišli domov, je dobila vročino, ki je presegla 40 stopinj Celzija in bruhala je. Ko se je to še dva dni nadaljevalo, sem poklicala na urgenco v Sušaku," pripoveduje. V čakalnici pa jo je pričakal šok-tam je bila gospa, ki je bila v hotelu nastanjena v istem času kot onidve. Tudi ona je bila tam z dveletnim otrokom in tudi ona je imela težave, kar ni moglo biti naključje. 

Res se je naknadno ugotovilo, da je primerov še več-vsi so prihajali iz istega hotela. "Vseh skupaj je približno 20 bolnikov, trije so prišli na našo urgentno ambulanto v zadnjih 24 urah. Pri otrocih, ki so bili sprejeti k nam, so v blatu odkrili bakterijske povzročitelje, salmonelo," je povedal Zoran Barušić, namestnik direktorja Klinike Fran Mihaljević.

Profimedia

V hotelu sprejeli ukrepe za zaščito gostov

V hotelu pravijo, da so, čeprav še ni potrjeno, da je vir okužbe bil pri njih, sprejeli vse ukrepe za zaščito gostov. Vsi prostori, površine in drobni inventar so razkuženi, osebje, ki dela s hrano, pa uporablja rokavice. Po hotelu so postavili tudi razkužila, pravijo. Vir okužbe je sicer običajno hrana, prenaša pa se preko bolnih oseb. Poleti je previdnost še posebej pomembna. 

"Najbolj pomembna je higiena rok. Pomembno je tudi, da se ne zaužije hrane, ki je bila dlje časa na sobni temperaturi," izpostavlja Dolores Peruč s Katedre za klinično mikrobiologijo. Na Lošinju inšpekcija sicer ni ugotovila pomanjkljivosti v zvezi z ravnanjem s hrano, vir okužbe pa naj bi bil znan prihodnji teden, ko bo končana analiza vzorcev.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković