Uredništvo | 24. 5. 2024, 10:15

Adrenalinski izlet za vso družino: v naši bližini se lahko spustite po največjem podzemnem toboganu na svetu

Youtube/Schlossbergrutsche Graz The Slide Graz

Med spustom po 175 metrov dolgi konstrukciji lahko dosežete največjo hitrost od 25 do 30 kilometrov na uro.

Relativno blizu nas, v avstrijskem Gradcu, je največji podzemni tobogan na svetu. A če vas mika, da bi se spustili po njem, morate vzeti v zakup, da je notranjost zelo temna, spust po toboganu pa prav tako ni najboljša ideja za ljudi, ki imajo fobijo pred utesnjenimi prostori.

Spust traja približno 40 sekund

Tobogan Schlossberg s 64 metrov visoko in 175 metrov dolgo konstrukcijo so zgradili leta 2017 na griču Schlossberg v Gradcu, za javnost pa so ga odprli dve leti pozneje. Ker je Avstrija relativno blizu, Slovenci, zlasti tisti, ki živijo blizu meje, pa se v Avstrijo relativno pogosto odpravimo, je obisk adrenalinskega tobogana z družino lahko dobra ideja.

Spust po toboganu Schlossberg Slide traja približno 40 sekund, med spustom pa lahko dosežete največjo hitrost od 25 do 30 kilometrov na uro. Vendar pa je spust dovoljen le osebam, ki so višje od 130 centimetrov, hkrati pa ne smejo biti pod vplivom alkohola ali mamil. Priporočljivo je tudi, da med vožnjo po toboganu v žepih nimate kovancev ali drugih drobnarij, ki bi lahko padle ven.

Vožnja vas bo stala šest evrov

Ohranjati je treba tudi razdaljo do drugih ljudi, ki so se spustili po toboganu, in vstati takoj, ko dosežete dno tobogana, da preprečite morebitno trčenje. Za uspešen spust potrebujete tudi drsno podlogo, na katero se je treba uleči s stopali, obrnjenimi naprej. Traku drsne podloge se morate trdno prijeti z obema rokama, komolce pa držati ob telesu. Štiridesetsekundna adrenalinska vožnja vas bo stala šest evrov, piše Dnevnik.hr.

Tobogan Schlossberg je tik ob kavarni Aiola, do njega pa se lahko sprehodite, se do tja za ceno dveh evrov peljete z dvigalom ali pa se za tri evre na grič popeljete z vzpenjačo. 

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec