6. 4. 2022, 23:00 | Vir: STA

Še ena kazen za Rusijo: kakšna izključitev jim grozi tokrat?

Profimedia

Morda bodo postali druga država v zgodovini, ki jo bo doletela ta sankcija.

Generalna skupščina Združenih narodov v Ženevi je za četrtek napovedala glasovanje o izključitvi Rusije iz 47-članskega Sveta za človekove pravice. Glasovanje o morebitni ruski izključitvi zaradi zaradi napada na Ukrajino bo predvidoma potekalo po 16. uri po srednjeevropskem času.

Resolucijo so s pomočjo nekaterih drugih držav predlagale Združene države Amerike. To so storile po tem, ko so prišla na dan grozodejstva v ukrajinskem mestu Buča, kjer so po umiku ruskih sil odkrili masovno grobišče. 

Generalna skupščina ZN sicer šteje 193 članov, za izključitev pa je potrebna tričetrtinska večina.  

Če bo izključitev uspešno izglasovana, bo Rusija druga izključena država po tem, ko je Svet leta 2011 zaradi pobijanja protestnikov izključil Libijo. Svet za človekove pravice je bil ustanovljen leta 2006.

Med državami, ki niso končale svojega triletnega mandata v Svetu so sicer tudi ZDA. Leta 2018 se je bivši predsednik Donald Trump odločil, da je organ preveč kritičen do Izraela in ZDA umaknil iz članstva. A so pod predsednikom Joejem Bidnom znova kandidirale in leta 2021 ponovno postale članica.

Če bo predlagateljem resolucije uspelo zbrati zadostno število glasov, bo Rusija sicer ohranila članstvo v Svetu do konca svojega mandata, vendar pa ne bo smela sodelovati v zasedanjih ali glasovati o resolucijah.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije