To je slaba novica za ljubitelje kave, opozorila so dovolj jasna: cena v nebo, okus na udaru ... (za vsem stoji to)

22. 2. 2025, 10:14 | Uredništvo
Deli
Zrna kave (foto: Profimedia)
Zrna kave
Profimedia

To ne zveni prav nič obetavno in lahko kaj kmalu postane resna težava - za marsikoga.

V zadnjih letih se svetovni trg kave sooča z resnimi težavami, med slednje spadajo suše, nepredvidljive padavine in širjenje bolezni. Vse našteto pa uničuje plantaže ter ogroža prihodnost tega priljubljenega napitka, svarijo strokovnjaki. Tako Mackson Ng’ambi, izvršni direktor Mzuzu Coffee Cooperative iz Malavija, opozarja, da se nepravilni vremenski vzorci že odražajo na kakovosti zrn:  "Ko dežja na začetku sezone ni, je cvetenje kave slabo – in to se dogaja vse pogosteje." Leta 2024 je kombinacija visokih temperatur in nenavadnih padavin povzročila opustošenje na plantažah, kar je privedlo do drastičnega dviga cen. Seveda se to odraža pri končnem uporabniku, kar povzroča skrbi, saj si številni začetka dneva ne predstavljajo brez tega napitka.

Cena kave poskočila za več kot 100 odstotkov

Po podatkih Euronewsa so se cene kave v zadnjem letu dvignile za kar 103 odstotke, kar je eden najvišjih skokov med prehrambnimi izdelki. Razlog? Podnebne spremembe, ki uničujejo pridelavo v Braziliji, Etiopiji in Vijetnamu, v  državah, ki spadajo med največje proizvajalke kave. Kot poročajo tuji mediji, analitiki opozarjajo, da trend rasti cen še zdaleč ni končan. "Vse več pridelovalcev zapušča plantaže zaradi neizplačljivosti, tako da bo ponudba padala, cene pa še naraščale," svarijo strokovnjaki.  

študentka mlada ženska
Profimedia

Pridelava kave je okoljska težava, ne gre je prezreti

Poleg podnebnih sprememb je izziv tudi sam način pridelave. Znanstveniki z Univerze v Londonu so izračunali, da pridelava enega kilograma kave povzroči kar 15,33 kg izpustov CO₂. Rešitve obstajajo, in sicer so to spremembe v metodah pridelave, bolj trajnostni načini transporta in bolj odgovorna potrošnja. To bi lahko zmanjšalo negativni vpliv na okolje.

8 navad, ki starejšim pomagajo ohraniti oster um

Bo skodelica kave postala razkošje?

Če se razmere ne izboljšajo, bi lahko kava postala razkošje, ki bo dostopno samo najbogatejšim. Patrick Watt iz organizacije Christian Aid poudarja, da je ključ v prilagajanju in podpori pridelovalcem: "Nujno je vlagati v odpornejše sorte kave in finančno pomagati malim proizvajalcem."

Če se politiki na svetovni ravni ne bodo odzvali dovolj hitro, se zna zgoditi, da kava morda že v nekaj letih postane prava redkost - in skodelica vašega najljubšega napitka bo imela povsem drugačen okus (če si ga boste sploh lahko privoščili). Lahko bi zaključili z besedami, ki niso prav nič obetavne: ljubitelji kave, pripravite se, skodelica vašega priljubljenega napitka vas bo morda v prihodnosti stala - preveč.

Blagajničarke razkrile, kaj je pri kupcih tisto, kar jim dvigne pritisk (na to verjetno niti ne pomislimo)

Novo na Metroplay: "To je farsa demokracije" | N1 podkast s Suzano Lovec