26. 4. 2022, 13:32

Sledi po Ukrajini še Moldavija? Odjeknile so tri eksplozije

Slika je simbolična.

Profimedia

Volodimir Zelenski je pred dnevi posvaril, da Rusija načrtuje tudi napad na druge države. Je zdaj na vrsti ukrajinska soseda? 

Tri eksplozije, ki so odjeknile na ozemlju Moldavije, so povečale bojazni, da bi se v vojno v Ukrajini lahko vključila tudi ta država. Šlo je sicer za incident na območju moldavske pokrajine Transnistrija, ki jo že vse od leta 1992 nadzorujejo ruski separatisti, poroča 24ur.com. 

Notranje ministrstvo odcepljene Pridnestrske republike je sporočilo, da so eksplozije v prestolnici Tiraspol odjeknile na pravoslavni velikonočni ponedeljek. Zadeti naj bi bili vojaški objekt, radijska stolpa in poslopje ministrstva za državno varnost. V napadu naj ne bi bil poškodovan nihče, po prvih informacijah je bil uporabljen ročni raketomet. Odgovornosti za zdaj ni prevzel še nihče.

Uradniki separatistične regije, ki se stika z jugom Ukrajine, so sporočili, da se je napad na vladno poslopje zgodil na praznični dan ob 18. uri po lokalnem času.

Načrtovana provokacija ruskih tajnih služb?

Iz stavbe se je vil dim, razbitih je bilo nekaj oken bližnjih hiš, na kraj dogodka so prihiteli prvi posredovalci, poroča CNN.

V ločenih napadih naj bi bili uničena tudi dva radijska stolpa v vasi Maiac, ki leži severno od Tiraspola, in vojaški objekt v vasi Parcani na zahodu. Stolpa sta oddajala ruski radio, je sporočilo ministrstvo.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je napade označilo za "načrtovano provokacijo" ruskih tajnih služb, moldavske oblasti v Kišinjevu pa so zaradi incidenta zaskrbljene: "Namen tega incidenta je ustvariti izgovor za zaostrovanje varnostnih razmer v pokrajini Transnistrija, ki ni pod nazorom ustavne oblasti," je v izjavi dejal moldavski zunanji minister, predsednica države pa je sklicala zasedanje sveta za nacionalno varnost.  

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije