J. B. | 15. 10. 2024, 09:20

Umrl legendarni gasilec, ki je bil med prvimi na prizorišču ene najhujših tragedij

Profimedia/fotomontaža

V življenju je imel dve veliki strasti: rad je gasil požare in prepeval glasbene uspešnice. Umrl je legendarni gasilec, ki pa je bil precej več kot zgolj to ...

V 53. letu starosti je nepričakovano umrl Kaseem Ryan, priljubljeni ameriški raper in producent, znan po svoji globoki liriki in močnem vplivu na underground hiphop sceno. Novico o smrti cenjenega glasbenika, ki je deloval pod vzdevkom Ka, so v soboto potrdili njegovi svojci.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil Kaseem Ryan (1972-2024), raper in producent, znan pod vzdevkom Ka. Nepričakovano je umrl v New Yorku v starosti 52 let," so zapisali v izjavi, objavljeni na njegovem uradnem Instagramu. Ka se je rodil in odraščal v Brownsvillu Brooklynu, življenje pa posvetil svoji skupnosti, mestu in glasbi.

Ka namreč ni bil zgolj uspešen glasbenik, marveč tudi bil veteran gasilske službe New Yorka in eden izmed prvih, ki so posredovali ob grozljivem terorističnem napadu na svetovni trgovinski center 11. septembra 2001, v katerem je življenje izgubilo skoraj 3000 ljudi.

Vzrok njegove nenadne smrti, ki je pretresla glasbeno skupnost v ZDA, še ni bil razkrit. Ka se je za vedno poslovil le nekaj tednov po izidu svojega najnovejšega albuma The Thief Next to Jesus, ki je izšel septembra in je prejel pohvale številnih glasbenih kritikov.

Ka se je na rap sceni pojavil leta 1994 kot član underground skupine Natural Elements, vendar je svojo solo kariero začel leta 2008, ko je prispeval k pesmi Firehouse na albumu Pro Tools legendarnega GZA-ja iz skupine Wu-Tang Clan. Istega leta je izdal tudi svoj debitantski album Iron Works.

Med njegovimi najbolj priznanimi deli sta albuma The Night's Gambit iz leta 2013 in njegov najnovejši album The Thief Next to Jesus, ki sta oba pristala na seznamu najboljših albumov leta, ki ga objavlja Vulture.

Ka je bil znan tudi po tem, da je večino svojega življenja usklajeval dve zelo različni vlogi – bil je poveljnik newyorških gasilcev in priznan raper. V intervjuju iz leta 2013 je dejal: "Imam polni delovni čas in delam ves čas. A ljubim svojo službo, ker mi omogoča svobodo pri ustvarjanju glasbe."

Njegov lirski talent in iskrena besedila so pustili globok pečat na hip hop sceni. Lani je bil v New Yorkerju opisan kot "zadnji underground raper", njegovi oboževalci pa so ga ob novici o smrti na družbenih omrežjih označili za enega najboljših in največjih mojstrov pisanja glasbenih besedil.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil