E. Č. | 30. 9. 2024, 08:05

Umrl legendarni glasbenik in filmski igralec, od katerega se poslavljajo številni znani obrazi

Profimedia

Glasbena kariera mu je prinesla kar štiri nagrade grammy, prejel je tudi nagrado za življenjsko delo.

Kris Kristofferson, legendarni country pevec, tekstopisec in filmski igralec, je umrl v 89. letu starosti na svojem domu na Havajih, obkrožen s svojo družino. Bil je znan po svojih uspešnicah, kot so "Me and Bobby McGee", "Sunday Mornin' Comin' Down" in "Help Me Make it Through the Night".

Poleg svoje glasbene kariere, ki mu je prinesla štiri grammyje in nagrado za življenjsko delo, je bil tudi priznan igralec, znan po vlogah v filmih, kot sta "Blade" in "A Star Is Born". V slednjem je zaigral ob boku Barbre Streisanda, gre pa za filmsko uspešnico, ki so jo desetletja kasneje posneli še enkrat, in sicer z Bradleyjem Cooperjem in Lady Gaga v glavnih vlogah.

O njegovi življenjski zgodbi bi prav tako lahko posneli film, predvsem o tem, kako je uspel. Ko se je leta 1965 preselil v Nashville, se je Kris Kristofferson zaposlil kot hišnik v studiu založbe Columbia Records, kar mu je omogočilo stik z glasbenimi zvezdniki, ki so gam snemali svoje pesmi. Ko se je opogumil, je pristopil do njih in jim predstavil svoje izdelke ter si tako odprl vrata v svet glasbe. Prvo ploščo je posnel šele pri trinitridesetih, nato pa postal eden največjih zvezdnikov country glasbe.

Kristoffersonova družina je v nedeljo zvečer potrdila njegovo smrt in povedala, da je v soboto "mirno umrl na svojem domu". "Vsi smo tako blagoslovljeni za čas, ki smo ga preživeli z njim," so zapisali v izjavi, ki so jo podpisali njegova žena Lisa, njegovih osem otrok in sedem vnukov. "Hvala vam, ker ste ga vsa ta leta imeli radi, in ko boste videli mavrico, vedite, da se nam vsem nasmiha od tam zgoraj," so dodali. 

Dolly Parton, ki je s Kristoffersonom zapela kar nekaj duetov, je zapisala: "Velika izguba. Velik pisatelj. Velik igralec. Velik prijatelj. Vedno te bom imela rada ..." Country pevka Reba McEntire je dodala: "Kakšen gospod, prijazna duša in ljubitelj besed. Zelo sem vesela, da sem ga spoznala in bila v njegovi bližini. Eden mojih najljubših ljudi."

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem