P.M. | 6. 12. 2022, 16:09

Šok pri sosedih: zrušil se je njihov vojaški lovec, razlog je že znan

Profimedia

Do strmoglavljenja je prišlo na nenaseljenem gozdnatem območju, kar je oteževalo reševanje posadke. 

Med načrtovano vajo na območju pri Slatini v Virovitiško-podravski županiji se je zrušil hrvaški vojaški lovec mig-21, poroča Večernji.hr. Incident je že potrdilo tudi hrvaško ministrstvo za obrambo. 

Odpovedal naj bi mu motor

Kot poroča hrvaški portal Jutarnji list, je pri Slatinah na Hrvaškem malo pred 14. strmoglavilo vojaško letalo MiG-21 ruske izdelave. Razlog za strmoglavljenje naj bi bila odpoved motorja. V letalu sta bila dva pilota. Po zadnjih podatkih naj bi že oba rešili, eden od njiju naj bi utrpel hujše poškodbe spodnjih okončin.

Izvedeni so bili vsi ukrepi za reševanje posadke, v zraku na območju strmoglavljanja je policijski helikopter.

Na mesto padca hrvaškega lovca sta se, v dogovoru s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, že odpravila obrambni minister Mario Banožić in načelnik generalštaba Oboroženih sil Republike Hrvaške Robert Hranj. V iskanju poleg policije in vojske sodelujejo tudi Hrvaška gorska reševalna služba. 

Sledila bo preiskava

Po novici, da je pri Slatini strmoglavil mig-21, je o tem spregovoril tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Franko Vidović. "Zagotovo bo stekla preiskava in takrat bomo izvedeli vse podrobnosti. Moje misli so v tem trenutku z družinami pilotov.

"Kar je zdaj najbolj pomembno, upam, da bodo oba pilota našli, živa in zdrava." 

"Izvedel sem, da naj bi se oba pilota katapultirala iz letala. Predvidevam, da je prišlo do tehnične težave, a vse je mogoče," je medtem za Index.hr pojasnil vojaški pilot Ivan Selak.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord