U. P. | 20. 9. 2024, 20:00

V 50 let zaprto šolo se vrača otroški smeh: odprli so jo zgolj zaradi enega učenca

Bobo/Žiga Živulović jr.

V tem čudovitem, a redko poseljenem kraju, se v šolske klopi vrača smeh. In to po zaslugi enega samega fantiča.

Za otoček Kaprije blizu Šibenika se začenja novo obdobje. Po 50 letih bodo znova odprli šolo, čeprav jo bo obiskoval le en učenec. Sedemletni Val Mudronja živi z družino, ki se ukvarja z ribištvom, na otoku vse leto. V začetku septembra je prvič sedel v šolske klopi, a v šoli je edini učenec. Kaprije je namreč majhen otoček z le prgiščem prebivalcev, večina se jih je izselila na celino. Šola je bila zato na otoku nazadnje organizirana pred pol stoletja.

S ponovnim odprtjem šole so družini omogočili, da ostane na otoku, saj bi se sicer morali preseliti na celino. "Naša življenja bi se popolnoma spremenila, tako pa so nam omogočili, da živimo tako, kot nam je všeč, na morju in z morjem," je za 24UR povedala Valova mamica Livija.

Družina ne živi na otoku od nekdaj, je pa Valov oče tam preživel otroštvo z babico. "Ko sem moral zapustiti otok zaradi šolanja najprej v Šibeniku in kasneje v Zagrebu, mi je bilo hudo. Čim se je ponudila priložnost, da pridemo živet sem, smo se vrnili," pripoveduje Valov oče Burko.

Profimedia

Šolska stavba je stara 100 let in je bila zaprta pet desetletij. Razjedel jo je zob časa in ni za uporabo, zato bo pouk sprva potekal v prostorih Krajevnega odbora. Prav tako se ni začel 9. septembra, kot drugod po Hrvaškem, pač pa nekaj dni kasneje, saj so čakali pohištvo. Šolsko stavbo bodo obnovili, da bo primerna za pouk.

Ponovno odprtje šole je velik dogodek za celotno otoško skupnost, zato ni presenetljivo, da so Vala v šolske klopi pospremili tudi nekdanji učenci. Olga in Ruža Radovčić, prebivalki Kaprij, ki sta danes v svojih 90-ih in 80-ih, se še spominjata smeha učencev in živahnega šolskega življenja. "V razredu nas je bilo več kot trideset. Nekoč je na otoku živelo 900 ljudi, a to je bilo leta 1939, zdaj jih je manj kot 300."

Profimedia

V direktoratu za šolstvo so poudarili, da je pouk za enega samega učenca organiziran po enakih pedagoških in didaktičnih standardih kot za vse ostale, na urniku pa ima tudi vse predmete, ki jih imajo njegovi vrstniki v šolah na celini. Poučuje ga učiteljica Lucija, ki se vsak dan z ladjo pripelje s celine na otok.

"Ob ponedeljkih, sredah in petkih se vozim s hitrim čolnom, ob torkih in četrtkih pa s trajektom. Če bo slabo vreme, je Val dobil prenosnik, tako da bova imela spletni pouk," je pojasnila učiteljica Lucija Laća, ki je že večkrat poučevala razrede z majhnim številom otrok, tokrat pa bo prvič imela le enega učenca.

Prihodnje leto se bo prvemu učencu pridružil še leto mlajši sosed, kasneje pa še Valova mlajša brata Vito in Marino. Decembra bo Val dobil še sestrico, ki so ji že izbrali ime – Lucija, po Valovi učiteljici. 

Novo na Metroplay: "Po srcu sem rokerica." - Nina Strnad | Elle podkast