T. R. K. | 26. 6. 2024, 10:40

Neverjetno odkritje arheologov: v 2000 let stari rimski žari jih je pričakalo pravo presenečenje (FOTO)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Arheologi so naleteli na neverjetno odkritje. 

V Španiji, natančneje v starodavni rimski nekropoli Carmo, so arheologi naleteli na izjemno najdbo. Ob izkopavanju so namreč naleteli na 2000 let staro zaprto žaro, v kateri je bila tekočina. Odkritje je marsikoga presenetilo, saj razkriva edinstven vidik rimskih pogrebnih praks in ponuja vpogled v obrede tistega časa.

Vino, ki je bilo nekoč bele barve, je sedaj dobilo rdečkast odtenek zaradi v njem shranjenih kremiranih posmrtnih ostankov Rimljana. Omenjeno odkritje zdaj predstavlja najstarejši znani letnik vina na svetu, pred tem je sicer najstarejšo steklenico predstavljala steklenica vina Speyer iz 4. stoletja. 

"Bili smo zelo presenečeni, da se je tekočina lahko ohranila v eni izmed pogrebnih žar," je povedal arheolog Juan Manuel Roman iz muzeja mesta Carmon. Mavzolej, verjetno gre za družinsko grobnico, je bil odkrit, zapečaten in nedotaknjen, kar predstavlja veliko redkost.

Med ostalimi izjemnimi najdbami, ki so jih prav tako odkrili, med njimi so bili dragulji, tkanine in stekleni izdelki, je najbolj izstopala prav steklena žara s tekočino. V starem Rimu je bilo sicer polivanje kremiranih posmrtnih ostankov z vinom znana praksa. Obstaja sicer tudi možnost, da je tekočina po nesreči iztekla v žaro. 

Znanstveniki pod vodstvom kemika Daniela Cosana z Univerze v Cordobi so opravili obsežne kemične analize, da bi identificirali tekočino. Izmerili so njen pH in vsebnost organskih snovi ter uporabili masno spektrometrijo induktivno sklopljene plazme za odkrivanje kemičnih elementov v mineralnih solih. Identificirali so tudi polifenole, spojine, ki jih najdemo v hrani in pijači. Njihova raziskava je bila objavljena v Journal of Archaeological Science: Reports.

Primerjave z vini iz bližnjih regij, kot so Montilla-Moriles, Jerez in Sanlúcar, so pokazale, da se mineralne soli in polifenoli tekočine ujemajo s tistimi v vinu. Odsotnost siringične kisline, polifenola, ki ga najdemo v rdečem vinu, kaže, da je bilo prvotno vino bele sorte.

Znanstvena ekipa je poskušala najti izvor vina, vendar ga ni mogla dokončno ugotoviti zaradi pomanjkanja informacij o lokalnih vinih tistega časa. Kljub temu je bilo vino podobno sodobnim sladkim vinom iz Montillo-Morilesa, regije, ki je znana po vinu Amontillado.

Rimljan, pokopan v žari, napolnjeni z vinom, je bil sicer pokopan še s petimi drugimi osebami. Ugotovili so še identiteto ene osebe, druga žara je namreč vsebovala ostanke ženske po imenu Hispana, skupaj z jantarjevimi dragulji, kozarcem iz kamenega kristala s pačulijem in svileno tkanino. V rimski žari je bil tudi zlat prstan s podobo Janusa, rimskega boga časa in prehoda.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave