3. 6. 2022, 15:25 | Vir: STA

Stiska na Hrvaškem: rešujejo hrvaškega državljana, ki se je v vojni boril za Ukrajino

Profimedia

Hrvaška iz Ukrajine rešuje svojega državljana, ki je bil ranjen med bojevanjem na strani ukrajinskih sil. Ranjenec je kot prostovoljec sodeloval v vojaških operacijah v Ukrajini. 

Kot poročajo je ranjenec v stabilnem zdravstvenem stanju in bo v kratkem prepeljan na Hrvaško, kjer bo nadaljeval z zdravljenjem, so potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve v Zagrebu.

V pojasnilu ministrstva so zapisali, da se vojak trenutno nahaja na varni lokaciji, in da mu bodo v sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi zagotovili prevoz do Hrvaške. 

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je izjavil, da bo ranjenec najverjetneje hospitaliziran v zagrebški klinični bolnici Dubrava. Beroš je za medije potrdil, da je ranjenec kot prostovoljec sodeloval v vojaških operacijah v Ukrajini. Njegovo stanje je stabilno.

Po neuradnih virih Jutarnjega lista, ki je prvi poročal o tem primeru, gre za prostovoljca, ki naj bi imel sklenjeno pogodbo z Ukrajino.

Pri Jutarnjem listu so o stanju ranjenca poizvedovali pri Denisu Šelerju, hrvaškem državljanu, ki je bil šest let pripadnik skrajno desničarskega ukrajinskega bataljona Azov. Šeler je potrdil, da gre za mlajšega moškega, ki je utrpel lažje poškodbe, ko naj bi ga zadeli šrapneli.

Poškodbe pa naj bi utrpel pred okoli desetimi dnevi na jugovzhodnem bojišču.

Jutarnji list še navaja, da naj bi v skladu z dogovorom hrvaško reševalno vozilo prevzelo ranjenca na madžarsko-ukrajinski meji.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije