19. 6. 2024, 17:42 | Vir: STA

Znameniti Stonehenge v oranžnih barvah, kaj se dogaja?

Twitter/ArchRose90

Prišlo je do incidenta. 

Dva okoljska aktivista iz skupine Just Stop Oil sta z oranžno barvo poškropila kamne na znamenitem arheološkem najdišču Stonehenge v Veliki Britaniji. Policija ju je že aretirala. Aktivista, identificirana kot 73-letni Rajan Naidu in 21-letni Niamh Lynch, sta po pričevanju očividcev in glede na videoposnetke, ki so prišli v javnost, s kanistri pristopila k prazgodovinski megalitski strukturi in začela škropiti z oranžno barvo.

Poškropila naj bi več ikoničnih kamnov iz obdobja poznega neolitika, nato pa naj bi eden od protestnikov sedel na travo, drugega pa je onemogočil tamkajšnji obiskovalec. Do incidenta je prišlo danes opoldne, le dan pred praznovanjem poletnega solsticija, ki naj bi se ga pri Stonehengeu, znamenitosti, umeščeni tudi na Unescov seznam svetovne dediščine, udeležilo več tisoč ljudi.

Skupina Just Stop Oil je v izjavi za javnost sporočila, da je bil namen akcije od prihodnje britanske vlade - julija imajo namreč na Otoku parlamentarne volitve - zahtevati, da z drugimi vladami sprejme sporazum o prenehanju črpanja in sežiganje nafte, plina in premoga do leta 2030. Prepričani so namreč, da bo sicer prišlo do milijonskih žrtev. "Moramo stopiti skupaj, da bi branili človeštvo, ali pa tvegamo vse," so zapisali v okoljski organizaciji.

Oranžna barva, poškropljena po Stonehengeu, je po njihovih navedbah izdelana iz koruzne moke in naj bi se kmalu sprala z dežjem.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja