13. 4. 2022, 16:00 | Vir: STA

Ukrajina bo prejela dodatnih 500 milijonov evrov pomoči

Profimedia

Da bodo prihodnji tedni odločilni, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik Unije. Kakšni so njihovi načrti in kaj vse bo zajemala predvidena pomoč? 

Evropska unija bo Ukrajini zagotovila dodatnih 500 milijonov evrov za dobavo orožja in opreme, je danes sporočil Svet EU. Ključnega pomena je, da unija okrepi vojaško podporo Ukrajini, medtem ko se Rusija pripravlja na novo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Gre za tretji paket vojaške pomoči EU Ukrajini, z dodatnimi 500 milijoni evrov pa je EU doslej namenila skupno 1,5 milijarde evrov za dobavo vojaške opreme ukrajinskim oboroženim silam.

"Medtem ko se Rusija pripravlja na ofenzivo na vzhodu Ukrajine, je ključnega pomena, da nadaljujemo in okrepimo našo vojaško podporo Ukrajini, da zaščitimo njeno ozemlje in prebivalstvo ter preprečimo nadaljnje trpljenje," je opozoril Borrell ter poudaril, da bodo prihodnji tedni odločilni.

Sredstva bodo namenjena za financiranje osebne zaščitne opreme, kompletov prve pomoči in goriva ter orožja za obrambne namene, so sporočili s Sveta EU.

Sredstva za vojaško pomoč bo EU namenila iz lani vzpostavljenega evropskega mirovnega instrumenta, ki omogoča financiranje operativnih vojaških ali obrambnih ukrepov v okviru skupne zunanje in varnostne politike, tudi orožja. V tem skladu je okoli pet milijard evrov za obdobje do leta 2027.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije