N. Vo. | 31. 1. 2024, 11:35

Nenavadna prihodnost opuščanja kajenja: ko vam virtualni pulmolog postavi strašno diagnozo

Profimedia

Ob svetovnem dnevu brez cigarete vam predstavljamo vpogled v prihodnost: novi in nenavadni načini za prenehanje kajenja.

Kljub dolgoletnim prizadevanjem za ozaveščanje o škodljivosti kajenja in različnim strategijam za njegovo opustitev je tobak še vedno vodilni vzrok za prezgodnje bolezni in smrti po vsem svetu. Tradicionalne metode, kot so nikotinski nadomestki, svetovanje in farmakoterapije, so pomembne, vendar se zdi, da za mnoge ne zadostujejo. Tukaj nastopi vprašanje: kako lahko tehnologija, ki se tako hitro razvija, priskoči na pomoč pri tej globalni zdravstveni težavi?

Profimedia

Sodobne tehnologije, kot so virtualna resničnost (VR) in različne digitalne aplikacije, ponujajo nove možnosti za pomoč kadilcem pri opuščanju te navade. Te tehnologije bi lahko v prihodnosti celo spremenile izkušnjo opuščanja kajenja v nekaj bolj privlačnega in učinkovitega.

Naj bo to prek poglobljenih in imerzivnih VR izkušenj, ki kadilce soočijo z resničnimi posledicami njihove odvisnosti, ali prek inteligentnih aplikacij, ki uporabljajo biofeedback in mindfulness tehnike za prilagojene načrte opuščanja, te tehnologije odpirajo vrata novim metodam in strategijam. Najbolj zanimiva se trenutno zdi študija, ki kadilcem ponudi nekaj povsem drugačnega - priložnost, da se s pomočjo VR tehnologije in digitalnih orodij na edinstven način soočijo s svojo odvisnostjo.

Kadilce, ki nimajo želje prenehati kaditi, postavi v virtualno bolnišnico, kjer izvedo za potencialne posledice svojega kajenja. Takšne izkušnje lahko imajo močan čustven vpliv in spodbudijo razmišljanje o resničnih tveganjih kajenja. To ni več samo teorija na papirju; to je realnost, ki jo lahko kadilci doživijo v virtualnem svetu.

Profimedia

Ostale sodobne in učinkovite metode so naslednje:

Hipnoza: Lahko pomaga spremeniti podzavestne vzorce mišljenja, povezane s kajenjem, in spodbuja pozitivne spremembe v vedenju. Nekateri hipnoterapevti ponujajo individualne seje, medtem ko so na voljo tudi spletni programi in avdio posnetki za samopomoč.

Umetniške terapije: Umetniška terapija, ki vključuje dejavnosti, kot so slikanje, risanje, modeliranje ali pisanje, se uporablja kot sredstvo za izražanje in obvladovanje čustev, povezanih s kajenjem. Ta metoda pomaga pri sproščanju stresa in ponuja kreativen izhod, ki lahko zmanjša željo po kajenju.

Aromaterapija: Aromaterapija uporablja eterična olja za lajšanje simptomov odtegnitve in zmanjšanje želje po kajenju. Nekatera olja, kot so poprova meta, evkaliptus in sivka, so znana po svojih pomirjujočih in antistresnih lastnostih.

Mindfulness in meditacija: Tehnike mindfulnessa in meditacije so postale priljubljene pri obvladovanju želje po kajenju. Te prakse pomagajo zmanjšati stres, izboljšati čustveno uravnoteženost in povečati zavedanje o sprožilcih, ki vodijo k želji po kajenju.

Akupunktura: Akupunktura, tradicionalna kitajska medicinska praksa, se uporablja za lajšanje simptomov odtegnitve in povečanje splošne motivacije za opuščanje kajenja. Akupunktura se osredotoča na specifične točke na telesu, za katere se verjame, da uravnavajo energijo in pomagajo pri odvajanju od odvisnosti.

Sicer pa se lahko vedno obrnete na svetovalce, sporoča NIJZ: tu je brezplačna anonimna telefonska številka 080 2777, na katero se lahko obrnejo tisti, ki bi želeli prenehati z rabo nikotina. 

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec