R. K. | 31. 10. 2022, 08:08 | Vir: STA

Svojega Trumpa so se po štirih letih rešili tudi Brazilci

Profimedia/fotomontaža

Na predsedniških volitvah v največji južnoameriški državi so volivci pokazali rdečo luč dosedanjemu populističnemu predsedniku.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. S 50,9 odstotka glasov je v drugem krogu premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. V prvi izjavi je pozval k miru in enotnosti v državi.

"Ta država potrebuje mir in enotnost. Demokracija se je vrnila," je Lula dejal svojim privržencem v Sao Paulu. Dodal je, da so izzivi pred njim ogromni, ter naštel prehransko krizo, gospodarstvo, politično razdeljenost države ter uničevanje gozdov v Amazoniji.

Med prejšnjimi volitvami v zaporu

Njegov protikandidat, desničarski populist Bolsonaro se je doslej še ni oglasil, nekaj njegovih privržencev pa se je zbralo v prestolnici Brasilia in sporočalo, da ne priznavajo izida volitev.

Profimedia

Po preštetih 99,9 odstotka glasovnic je Lula prejel 50,9 odstotka glasov, Bolsonaro pa 49,1 odstotka.

Novoizvoljeni brazilski predsednik je bil sicer v času volitev 2018 v zaporu, ker naj bi prejemal podkupnino, zato takrat ni mogel kandidirati. Po 580 dneh za zapahi pa so njegovo sodbo razveljavili in vrnil se je v politiko, poroča 24ur.com.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije