Uredništvo | 31. 5. 2024, 18:34

Grozljiva nepravičnost? Zaradi nastopa Taylor Swift iz mesta preganjajo brezdomce, ker njeni oboževalci potrebujejo ...

Profimedia

Edinburgh ima rekordno število brezdomcev zaradi pomanjkanja javnih stanovanj in previsokih cen najemnin za privatna stanovanja.

Evropska turneja Taylor Swift je dvignila precej prahu, ko je v javnost pricurljala novica, da v Edinburghu podijo brezdomce iz mesta, ker potrebujejo kapacitete v hotelih, kjer naj bi brezdomci začasno bivali. Država je brezdomcem ponudila začasne namestitve v hotelu zaradi stanovanjske krize, v kateri so se znašli, saj imajo rekordno število brezdomcev zaradi pomanjkanja javnih stanovanj in previsokih cen najemnin za privatna stanovanja.

Predstavniki dobrodelne stanovanjske organizacije Shelter Scotland so za domače medije povedali, da brezdomce, ki so jim oblasti ponudile začasne nastavitve v hotelih, pošiljajo v druga mesta, ker pevkini oboževalci potrebujejo hotelske sobe. Dodali so, da naj bi več brezdomcev kar posedli v taksi in jih poslali v Aberdeen in Glasgow, kjer jim urejajo nadomestne začasne nastanitve. 

Edinburgh se namreč pripravlja na enega največjih koncertov, kar jih je Škotska videla v zadnjih letih. Hoteli so povsem napolnjeni, približno 215 tisoč ljudi si bo naslednji mesec na odru ogledalo 34-letnico. Organizacija Shelter Scotland glasno izraža svojo kritiko, da gre za grozno krivico, ki se godi brezdomcem, saj so postali neposredni tekmeci s turisti. 

Cene hotelski sob so v času, ko bo v mestu prisotna pevka, podivjale.

Cene hotelski sob so v času, ko bo v mestu prisotna pevka, podivjale.

Profimedia

"Družina, ki je ostala brez doma, že tako preživlja hudo travmo, zdaj pa mora še zapustiti mesto in oditi kilometre stran od službe, šole in svoje skupnosti," so dejali predstavniki. Oblasti obtožbe, da poskušajo premakniti brezdomce, zanikajo. 

Svetnica Jane Meager pa je podala izjavo: "To je simptom stanovanjske stiske, ki jo doživljamo v Edinburghu, in včasih moramo uporabiti turistične namestitve za potrebe brezdomnega prebivastva. Vemo, da nam ta namestitev ne bo vedno na razpolago, še posebej ne med poletnimi meseci, zato jo uporabljamo kot zadnjo rezervo. Zavedamo se situacije in sodelujemo s prizadetimi brezdomci, da jim poiščemo primerno alternativno bivališče."

Cene hotelski sob so v času, ko bo v mestu prisotna pevka, podivjale, ponekod računajo kar 1000 funtov več kot na običajno noč. Zvezdnico pa pestijo tudi pritiski, naj se izjasni glede humanitarne krize v Gazi.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca