26. 8. 2024, 07:36 | Vir: STA

Odmevna aretacija "ruskega Marka Zuckerberga": odzvalo se je njegovo podjetje Telegram

Profimedia

Ustanovitelja priljubljenega družbenega omrežja Pavla Durova so prijeli v Franciji. 

Iz podjetja Telegram so po sobotni aretaciji njihovega soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Pavla Durova v nedeljo sporočili, da delujejo v skladu z zakonodajo EU. V podjetju s sedežem v Združenih arabskih emiratih menijo, da je absurdno trditi, da je lastnik aplikacije za sporočanje odgovoren za zlorabe platforme.

Profimedia

39-letnega Durova so aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza, potem ko je prispel iz azerbajdžanske prestolnice Baku.

Durov nima ničesar skrivati

Francoske oblasti Durova obtožujejo, da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na svoji platformi. "Telegram spoštuje zakone EU, vključno z Aktom o digitalnih storitvah," so v nedeljo prek lastnega omrežja sporočili iz podjetja in dodali, da je moderiranje Telegrama v skladu s sprejetimi standardi.

Durov po njihovem mnenju nima ničesar za skrivati in redno potuje v Evropo. "Absurdno je trditi, da sta platforma ali njen lastnik odgovorna za zlorabo te platforme," so še zapisali.

Profimedia

Zavezani, da ne razkrivajo podatkov o uporabnikih

Lastnik omrežja Telegram za šifrirano sporočanje s sedežem v Dubaju je svojo aplikacijo predstavljal kot alternativo velikim platformam v lasti ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov.

Telegram se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih. Omrežje je imelo julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković