I. D. | 12. 8. 2022, 06:00

To je resnična cena prehranskih izdelkov

Profimedia

Ni vseeno, kaj položite v košarico. Veste, katera hrana najbolj obremenjuje okolje?

Kakšen okoljski odtis pusti za sabo hamburger? In kakšnega njegova rastlinska različica? Odgovor daje primerjava kar 57.000 različnih prehranskih izdelkov iz Združenega kraljestva in Irske, ki so jo opravili na Univerzi v Oxfordu. Rezultati so osupljivi:

Alternative mesu so petkrat, včasih celo več kot desetkrat okolju prijaznejše od mesnih različic.

Da so lahko prišli do te ocene, so morali razviti transparentno in zanesljivo metodo. Obravnavali so namreč izdelke z več sestavinami, kjer se stvari hitro zapletejo. A, kot pravi glavni avtor študije dr. Michael Clark, "nam je s standardizirano oceno okoljskega vpliva prehranskih izdelkov in pijač uspelo narediti pomemben korak v zagotavljanju informacij, ki omogočajo lažje sprejemanje odločitev."

Profimedia

Takšne informacije naj bi potrošnikom, ponudnikom in odločevalcem pomagale, da se bodo v prihodnosti vedno bolj odločali za okolju prijaznejše izdelke. Druga raziskava je namreč pokazala, da se več kot polovica potrošnikov želi prehranjevati bolj trajnostno. Tudi podjetij, ki so si zadala ambiciozne cilje ničelnih emisij, ne manjka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Walkers snack bar (@walkerssnackbar)

Za ugotavljanje vpliva 57.000 izdelkov, ki predstavljajo večino hrane in pijače na britanskih policah, so raziskovalci na podlagi javno dostopnih podatkov ugotavljali, koliko toplogrednih plinov nastane ob pridelavi in predelavi, kolikšni so obremenitev zemlje, vodni stres in evtrofikacija – bogatenje vode s hranili, zaradi česar se pospeši rast alg in drugih rastlin, kar povzroči neželene motnje v ravnotežju organizmov.

Profimedia

Vse štiri dejavnike so nato združili v skupno oceno okoljskega vpliva, preračunano na 100 gramov izdelka. Med okolju prijaznejše izdelke so se uvrstili tisti, ki vsebujejo sadje, zelenjavo, sladkor, moko. To so juhe, solate, kruh in kosmiči, ki jih tako radi jemo za zajtrk. Bolj obremenjujoči za okolje so izdelki z ribami, mesom in sirom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Todd - Coach, Competitor & NPC Promoter (@coach_uki_todd_)

Največje so bile razlike med mesom in njegovimi alternativami, med različnimi lazanjami, piškoti in pestom. Če bi bili izdelki opremljeni z informacijo o okoljskem odtisu, vztrajajo avtorji, bi se potrošniki lažje odločali. Temu pritrjuje tudi primerjava vpliva na okolje s prehransko vrednostjo živil, saj se je izkazalo, da je okolju prijaznejša hrana tudi bolj hranljiva. Obstajajo seveda izjeme, med njimi so sladke pijače, ki imajo zelo majhen vpliv na okolje in so hkrati malo hranilne.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu