N. Vo. | 1. 8. 2024, 16:47

Bi plačali 200.000 evrov, da bi se vrnili od mrtvih? Nemško podjetje vas bo najprej zamrznilo, nato pa ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Sliši se kot znanstvena fantastika, le da to ni (več): prvo evropsko podjetje za krionično ohranitev vam ponuja možnost zamrznitve v tekočem dušiku v upanju, da bi vas nekoč lahko oživili - in pridobili so že 650 strank.

Naša lastna smrtnost je lahko zastrašujoča misel, vendar za eno nemško zagonsko podjetje hladna roka smrti ni razlog za strah. Podjetje Tomorrow Bio svojim strankam obljublja možnost, da bodo po smrti zamrznjeni in da jih bodo v prihodnosti, ko bo tehnologija dovolj napredovala, lahko oživili, poroča DailyMail.

Kljub visokim stroškom, ki znašajo kar 200.000 evrov (ali 75.000 evrov, če želite ohraniti le možgane), se prvo evropsko podjetje za krionično ohranitev v svojem četrtem letu delovanja že izkazuje za precej priljubljeno. Trdijo, da so doslej zamrznili že šest ljudi in pet hišnih ljubljenčkov, pri čemer na svojo priložnost čaka še 650 prijavljenih članov.

Soustanovitelj podjetja, Fernando Azevedo Pinheiro, je za DailyMail povedal: "Osebno verjamem, da bi lahko v času mojega življenja - trenutno imam 40 let - priča varni krionični ohranitvi in ponovni oživitvi kompleksnih organizmov." Krionična ohranitev vključuje zamrznitev nekoga, ki je nedavno umrl, na način, ki omogoča ohranitev telesa v prihodnosti.

S hlajenjem telesa na -198 °C zagovorniki krionične ohranitve želijo telo ohraniti v stanju, kot je bilo v trenutku smrti. Nato, v prihodnosti, bi lahko umrlega varno oživili in zdravili zaradi bolezni, ki je povzročila njegovo smrt.

posnetek zaslona/YouTube Future Now

Ključna prednost Tomorrow Bio za potencialne stranke je hitrost, s katero lahko telo po smrti ohranijo. Pinheiro pojasnjuje: "Smo prvo in trenutno edino krionično podjetje, ki ponuja zaščito na terenu. To pomeni, da začnemo postopek krionične ohranitve takoj po tem, ko je pacient uradno razglašen za mrtvega, pri čemer uporabljamo predelane reševalne avtomobile, ki delujejo kot mobilne kirurške sobe."

Najprej gre telo v ledeno kopel 

Ker je hitrost ključnega pomena, Tomorrow Bio zaposluje ekipe za "pripravljenost, stabilizacijo in transport" (SST), ki se nahajajo v Berlinu, Amsterdamu in Zürichu. Reševalna ekipa telo postavi v ledeno kopel, medtem ko zagotavlja masažo srca in kisik, da upočasni učinke razgradnje. Še preden dosežejo dolgoročno skladišče, ekipe Tomorrow Bio poskušajo telesno temperaturo znižati na -80 °C.

Če bi v običajnih okoliščinah telesno temperaturo vašega telesa nenadoma toliko znižali, bi voda v celicah zamrznila in se razširila v ledene kristale, kar bi poškodovalo okoliško tkivo. Da bi to preprečili, krionična podjetja, kot je Tomorrow Bio, uporabljajo postopek, imenovan kriozaščita.

Pinheiro pojasnjuje: "To vključuje kirurški poseg, pri katerem telesne tekočine nadomestimo s kriozaščitnimi sredstvi - v bistvu medicinskim antifrizom - medtem ko hkrati zmanjšujemo telesno temperaturo." Ko je stranka varno ohranjena na poti, jo pripeljejo v dolgoročno skladišče v Švici, ki ga upravlja sestrska organizacija podjetja, Evropska fundacija za biostazo.

Tukaj stranko v desetih dneh postopoma ohladijo na -196 °C, nato pa jo spustijo v novo domovanje - vakuumsko izolirano, 3,20 metra visoko jekleno posodo, napolnjeno s tekočim dušikom. Ker ti zabojniki za ohranjanje hladnega stanja ne potrebujejo elektrike, podjetje pravi, da jih je mogoče ohraniti za nedoločen čas v prihodnost - dokler se občasno doda tekoči dušik.

Kaj se bo zgodilo s teleson, če podjetje propade

V teoriji bodo pacienti lahko varno čakali več sto let, zanje pa bo podjetje skrbelo vse dokler tehnologija ne bo pripravljena za njihovo oživitev. Če bi podjetje propadlo ali izginilo, bodo posmrtni ostanki predani v skrb drugi sestrski organizaciji, imenovani Tomorrow Patient Care Foundation.

posnetek zaslona/YouTube Future Now

Tomorrow Bio celo pravi, da lahko, če bo po oživitvi ostalo še kaj od 120.000 evrov, ki so bili namenjeni za shranjevanje in zdravljenje, denar dobite nazaj.

Do zdaj je za 50 evrov mesečne članarine na projekt prijavljenih 650 ljudi, povprečna starost članov pa je le 36 let, zato "nihče od njih ne pričakuje, da bo kmalu umrl." Ljudje, ki se odločijo za ohranitev, so k storitvam podjetja pritegnjeni iz različnih razlogov: "Mnoge stranke fascinirajo možnosti prihodnjih tehnologij in izkušenj, kot je potovanje v vesolje. Nekateri se predvsem bojijo smrti. Krionična ohranitev jim ponuja upanje in občutek varnosti, saj jim nudi potencialno pot do podaljšanja življenja," pravi Pinheiro.

posnetek zaslona/YouTube Future Now

Krionično ohranitev načrtuje tudi zase, motiviran pa je predvsem z ljubeznijo do življenja in ne s strahom pred smrtjo:"Drugi, kot sem jaz, preprosto obožujemo življenje in menimo, da 80 let ni dovolj časa za raziskovanje vsega, kar življenje ponuja. Ideja o podaljšanju življenja in več časa za dosego osebnih ciljev in sanj je izjemno privlačna."

Morda je ena najbolj nenavadnih storitev Tomorrow Bio dodatna možnost, da v prihodnost pripeljete tudi svojega hišnega ljubljenčka. Čeprav je Tomorrow Bio prvo podjetje te vrste v EU, krionična ohranitev ni nova tehnologija. Številni znani zvezdniki so se po poročanju odločili za zamrznitev po svoji smrti, vključno z DJ-jem Stevom Aokijem in ustvarjalcem serije Family Guy Sethom McFarlanom.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca