E. Č. | 14. 9. 2024, 12:08

Ko so v znani trgovini odprli paket z bananami, niso mogli verjeti svojim očem: notri se je skrivalo ...

Profimedia

Policija za zdaj še tava v temi glede dogodka, ki močno odmeva.

V podružnicah trgovinske verige Grand Frais v francoski regiji Burgundija - Franche-Comte so zaposleni v pošiljkah banan odkrili večjo količino kokaina, ki je bila skrita pod paletami. Policija ocenjuje, da je bilo v pošiljki med 40 in 50 kilogrami droge, ki je najverjetneje izvirala iz Kolumbije, ene največjih izvoznic kokaina na svetu, poroča The Guardian.

Trgovska veriga je vsem svojim strankam zagotovila, da prepovedana droga ni prišla v stik s sadjem, kar je potrdil tudi tiskovni predstavnik podjetja. "Tesno sodelujemo s policijo in si prizadevamo zagotoviti varnost naših zaposlenih in strank," je sporočil. Policija zdaj intenzivno preiskuje, kdo naj bi bil prejemnik pošiljke, in kako so droge prišle v tovor sadja.

Profimedia

Državni tožilec v mestu Dijon Olivier Caracotch je potrdil, da je bilo 10 kilogramov kokaina odkritih v trgovini Grand Frais v Beaunu, podobne količine pa so bile odkrite tudi v treh drugih trgovinah v regiji.

Priljubljeno sredstvo za tihotapljenje drog

Banane so že večkrat služile kot sredstvo za tihotapljenje kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Letos je bilo po Evropi že več primerov zasegov drog v pošiljkah banan. Julija so v Ekvadorju odkrili 6000 kilogramov kokaina, namenjenega v Nemčijo, vrednega približno 204 milijonov evrov. Tudi v Grčiji, Franciji in Veliki Britaniji so letos zasegli večje količine kokaina, ki je bil skrit v pošiljkah banan.

Francoska policija se zdaj osredotoča na iskanje odgovornih oseb in razvozlanje mreže tihotapcev, saj sumijo, da je pošiljka v Francijo prišla po pomoti in je bila morda namenjena drugemu trgu. Skrivanje drog v pošiljkah banan je postalo priljubljena metoda tihotapcev, saj gre za pogosto uvoženo blago iz Južne Amerike, kar otežuje odkrivanje nezakonitih vsebin.