E. Č. | 14. 9. 2024, 07:30

V trgovinah kradejo kot nori! Trgovci na robu obupa zaradi samopostrežnih blagajn (to je trik, s katerim goljufajo številni)

Profimedia

Samopostrežne blagajne so postale stalnica v številnih trgovinah, toda človek ne bi bil človek, če se ne bi že naučil, kako goljufati vse bolj obupane trgovce.

Število zlorab kupcev, ki v trgovinah koristijo samopostrežne blagajne, se po poročanju številnih tujih medijev močno povečuje, zaradi česar številne trgovske verige vse bolj razmišljajo o vrnitvi klasičnih blagajn. Ena izmed najbolj pogostih prevar, ki so jo poimenovali kar "trik z bananami", se pojavlja predvsem pri sadju in zelenjavi, kjer kupci ob tehtanju izberejo cenejši izdelek, kot je v resnici tisti, ki ga kupujejo.

Glede na raziskavo, ki jo je povzel portal Daily Mail, kar šest milijonov Britancev vsak enkrat zlorabi samopostrežne blagajne in domov odidejo z izdelkom, za katerega bi morali plačati več. Zelo razširjen je primer, ko kupci vzamejo bio banane, pri plačilu pa izberejo cenejše običajne banane, saj tega nihče ne preveri. Prav zato so raziskovalci pojav poimenovali "trik z bananami". Šokantno je tudi, da 48 odstotkov anketirancev meni, da takšne prevare ne bi smeli obravnavati kot kaznivo dejanje.

Kraje so v trgovinah na Otoku dosegle rekordno raven, saj so trgovine v enem letu zabeležile skoraj 444.000 primerov tatvin, kar pomeni približno 50 kraj na dan. Po ocenah to letno povzroči škodo v višini 2,13 milijarde evrov, trgovine pa morajo nameniti dodatnih 830 milijonov evrov za varnostne ukrepe.

Kakšno je stanje v Sloveniji?

Strokovnjaki za porast kraj krivijo predvsem metodiko delovanja samopostrežne blagajne, kjer kupec lažje ukrade izdelek, saj ni neposrednega stika z blagajnikom. Samo v Veliki Britaniji se je število samopostrežnih blagajn povečalo s 53.000 na 80.000, nekateri trgovci pa že napovedujejo spremembe.

Profimedia

Direktor trgovske verige Morrisons je priznal, da so "šli predaleč" z uvajanjem samopostrežnih blagajn, in napovedal iskanje ravnovesja. V trgovski verigi Asda pa so napovedali večje vlaganje v človeške vire. Kljub temu večina večjih trgovin nadaljuje z uvajanjem samopostrežnih blagajn, saj te povečujejo učinkovitost in zmanjšujejo stroške. Zlorabam navkljub...

Tudi v Sloveniji je opaziti porast uporabe samopostrežnih blagajn, vendar zaenkrat še ni podatkov, ali se trgovci prav tako spopadajo z vedno večjimi težavami zaradi morebitnih malverzacij s strani kupcev.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec