14. 7. 2024, 19:32 | Vir: STA

Ameriški mediji: v vozilu in na domu strelca našli material za izdelavo bomb

Profimedia

Dan po napadu na Donalda Trumpa med predsedniškim zborovanjem na dan prihajajo nove informacije.

Donald Trump je v soboto govoril na predvolilnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji, ko je odjeknilo več strelov. Republikanski kandidat za predsednika ZDA se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi.

Dvignjena pest je že šla v zgodovino

Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga odvlekli stran, on pa je v zrak kljubovalno dvignil pest. Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Tajna služba je kasneje sporočila, da je Trump na varnem, kar je kasneje tudi potrdila njegova predsedniška kampanja, ki je dodala, da so ga pregledali v bližnji bolnišnici.

Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje.

Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje.

Profimedia

Trump se je oglasil kmalu po napadu in dejal, da je neverjetno, da se lahko kaj takega zgodi v ZDA. "O strelcu, ki je mrtev, ni nič znanega. Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in sem se zavedel, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko," je sporočil.

V odzivu je pozval Američane, naj ostanejo enotni in da ne dovolijo zmage zlu. Podobno je sporočila njegova soproga Melania, ki je ob tem označila strelca za pošast.

Napadalca je tajna služba ubila

Strelca so identificirali kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka v Pensilvaniji. Njegov motiv ostaja neznan, po navedbah FBI pa ni dokazov, da bi šlo za kaj drugega kot osamljenega strelca. Pentagon je kasneje sporočil, da strelec nima vojaškega ozadja. Poleg njega je umrla še ena oseba, ki se je udeležila zborovanja, dve pa sta bili huje ranjeni. 

Trumpovi podporniki se po poskusu atentata nanj zbirajo pred njegovo stavbo v New Yorku.

Trumpovi podporniki se po poskusu atentata nanj zbirajo pred njegovo stavbo v New Yorku.

Profimedia

Ameriški mediji pa so poročali, da so v vozilu in na domu strelca našli material za izdelavo bomb. Vozilo pa je bilo parkirano v bližini prizorišča predvolilnega zborovanja v Butlerju. Časnik New York Times pa je poročal o dveh eksplozivnih napravah v avtu strelca in eni na njegovem domu. Televizija CNN pa o eksplozivnem materialu in drugih delih za izdelavo bombe.

Dvomi o ustreznem varovanju 

Medtem se množijo vprašanja o odzivu tajne službe, očividci so opozorili na moškega na strehi. Tajna služba ZDA je zanikala, da je zavrnila prošnjo za dodatno varovanje Trumpa pred dogodkom v Pensilvaniji. Zaradi povečanega tempa potovanj v času kampanje so namreč dodali varnostne vire, tehnologijo in zmogljivosti.

Amerika je v šoku.

Amerika je v šoku.

Profimedia

Biden bo podal izjavo

Ameriškega predsednika Joeja Bidna redno obveščajo tako vodje preiskovalnega urada FBI kot tajne službe ZDA glede preiskave poskusa atentata na njegovega predhodnika Donalda Trumpa, so sporočili iz Bele hiše. Še danes bo imel Biden novo izjavo glede poskusa atentata.

Profimedia

Biden je nemudoma ostro obsodil napad in ga označil za bolnega. "Ne smemo dovoliti, da se to dogaja. Ne smemo biti takšni. Takšno politično nasilje v ZDA je nezaslišano in ga morajo vsi obsoditi," je dejal v prvem odzivu. Nacionalni odbor republikanske stranke je po poročanju televizije CNN kasneje sporočil, da bo nacionalna konvencija za potrditev Trumpove predsedniške kandidature v Milwaukeeju potekala v skladu z urnikom. Začela se bo v ponedeljek, Trump pa bo na koncu v četrtek sprejel nominacijo.

Obsodba napada in šok po svetu

Poskus atentata je povzročil šok v ZDA in drugod po svetu. V ZDA so ga obsodili vsi ameriški politiki ne glede na stranko. Med prvimi so ga obsodili bivši predsedniki Bill Clinton, Barack Obama in George Bush mlajši. Vendar pa so nekateri republikanski politiki za atentat že začeli obtoževati demokrate.

Šok ob napadu so danes izrazili številni svetovni voditelji. Med njimi je bila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tako kot ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon poudarila, da je nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem sporočila, da jo je napad globoko šokiral, in menila, da smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki. Politično nasilje so kot nesprejemljivo označili tudi drugi svetovni voditelji in Trumpu zaželeli hitro okrevanje.

Odzvala se tudi Rusija. Zunanje ministrstvo je ZDA svetovalo, naj proučijo svojo politiko spodbujanja sovraštva, in dodala, da bi sredstva, ki jih dajejo Ukrajini, mogoče morale nameniti financiranju policije. Kremelj pa je obsodil politično nasilje.

Poskus atentata na Trumpa je prvi poskus atentata na ameriškega predsednika - na položaju ali bivšega - po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković