19. 9. 2024, 14:40 | Vir: STA

Ustavite to norost, preden bo prepozno: zunanji minister zaskrbljen zaradi provokacij

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Zunanji minister izrazil skrb zaradi provokacij Izraela in poziva k ustavitvi nasilja v regiji.

Izrael si želi vojno v Gazi razširiti na Libanon, je danes v luči nedavnih smrtonosnih eksplozij v Libanonu izjavil turški zunanji minister Hakan Fidan. Ocenil je, da Izrael postaja vse bolj provokativen, Iranu in šiitskemu gibanju Hezbolah pa po njegovem mnenju ne preostane drugega, kot da se odzovejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Eskalacija v regiji je zaskrbljujoča. Vidimo, da Izrael korak za korakom krepi napade na Libanon. Prišli smo do točke, ko te operacije, ki jih izvaja Izrael, postajajo vse bolj provokativne, v zameno pa Iranu, Hezbolahu in elementom, ki so jim blizu, ne preostane drugega, kot da se odzovejo," je na turški radioteleviziji TRT ocenil Fidan.

Hakan Fidan, turški zunanji minister

Hakan Fidan, turški zunanji minister

Profimedia

Fidan, ki je bil pred imenovanjem na ministrski položaj vodja turške obveščevalne službe MIT, je glede množičnih eksplozij v Libanonu pojasnil, da je to nekaj, česar se obveščevalne službe pogosto poslužujejo. "Toda ta operacija je bila obsežna," je nadaljeval in posvaril pred širitvijo izraelske agresije. "Čeprav trenutno razmišljamo o Libanonu, vedno obstaja nevarnost vojne, ki bi lahko vključevala Jordanijo, Egipt in celotno regijo. Ali si Izrael želi trajnega miru ali želi odpraviti vse, kar se mu zdi nevarno?" je vprašal.

Prepričan je, da izraelska vlada izvaja strategijo za odpravo vseh groženj. "Mednarodna skupnost mora to ustaviti, preden bo prepozno. Ta norost ne škoduje le Palestincem, ampak tudi ugrablja prihodnost Izraelcev," je še dodal.

Libanon je v torek in sredo zajel val eksplozij, ki je skupno terjal 37 smrtnih žrtev, več kot 3500 pa je bilo ranjenih, je danes povedal libanonski minister za zdravje Firas Abiad. Več držav je kmalu po prvih eksplozijah pozvalo k deeskalaciji napetosti v regiji. Danes se jim je pridružila tudi Nemčija.

"Vse strani svarim pred nadaljnjim zaostrovanjem razmer," je na omrežju X zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in dodala, da napadi regije ne približujejo miru.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković