T. R. | 18. 10. 2024, 09:41
Strokovnjaki razkrili: že žlička tega vsem dostopnega živila dnevno zmanjša tveganje za hudo bolezen
V ameriški študiji so prišli do zaključka, da lahko že žlica olivnega olja na dan zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen.
Študija pravi, da lahko uživanje pol žlice oljčnega olja ali več na dan zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen za 28 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki ga nikoli ali redko uživajo. Tudi zamenjava margarine ali majoneze z žličko olja zmanjša umrljivost za demenco za osem odstotkov, je pokazala raziskava.
Rezultati so bili enaki ne glede na preostalo prehrano ljudi in njihovo genetiko. V ameriški študiji so 28 let spremljali 92.383 odraslih oseb, povprečne starosti 56,4 leta.
Vsaka štiri leta so jih vprašali, koliko in kako pogosto uživajo olivno olje. Poleg tega, da je študija zmanjšala splošno tveganje, je bila povezava bolj pomembna pri ženskah kot pri moških.
Olivno olje koristi ljudem predvsem zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti. Ob tem je britanski strokovnjak dr. Theodore Dalrymple za revijo The Oldie povedal: "Oljčno olje bi se lahko, vsaj v prenesenem pomenu, vrnilo v domačo lekarno, saj naj bi bilo tako dobro za vas."
Demenca in Alzheimerjeva bolezen sta bili sicer leta 2023 glavni vzrok smrti med ženskami v Združenem kraljestvu, kažejo uradni statistični podatki. Glavni vzrok smrti pri moških v tem letu je bila koronarna bolezen srca.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem