U. P. | 18. 10. 2024, 10:42

Neverjeten preobrat: po več kot 70 letih našli izginulega dečka (šok, ko so odkrili, kaj je počel)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Ameriško mesto Oakland je davnega leta 1951 pretresla ugrabitev. Z igrišča je izginil petletni deček. Po več kot 70 letih je zgodba dobila presenetljiv epilog.

Luis Armando Albino je kot majhen fantič sredi prejšnjega stoletja prispel z mamo in petimi brati in sestrami iz Portorika v Kalifornijo, kjer se je družina stežka prebijala skozi vsakdanjik. Mama Antonia je družino preživljala z obiranjem sadja in šivanjem rokavic, nato pa ... šok! V novi domovini se je njihovo življenje ravno začelo postavljati v ustaljene tirnice, ko je udarila tragedija.

Leto dni po prihodu v ZDA sta se 21. februarja 1951 šestletni Luis in njegov desetletni brat Roger igrala v bližnjem parku. Ko je napočil čas za večerjo in je mati pričakovala dečka doma, se je vrnil le starejši. Povedal je, da je Luis odšel z neznano žensko, ki ju je ogovorila med igro in jima ponudila sladkarije, če gresta z njo. Po Rogerjevih besedah je bila stara med 30 in 40 let, govorila pa je špansko.

Mati je nemudoma obvestila policijo, ki je takoj sprožila iskalno akcijo. Sprva niso verjeli bratovim besedam in so menili, da je Luis po nesreči zataval v zaliv in utonil. Potapljači so zato preiskali okoliške vode, vendar pogrešanega fantka niso našli.

Izginil brez sledu

Niti državni niti zvezni preiskovalci niso odkrili nobenih sledi. Obupana mati je vztrajala pri nadaljevanju preiskave. Skoraj dnevno je obiskovala policijski oddelek za pogrešane osebe. Pogosto jo je spremljal kdo izmed sosedov ali kateri izmed njenih starejših otrok, saj sama ni znala angleško. Sčasoma so njeni obiski postali tedenski, nato mesečni in nazadnje letni, saj je bilo upanja, da se Luis vrne, vse manj.

Leta 1966 je družina Albino ponovno zagnala iskanje svojega izginulega sina in brata, saj bi tistega leta dopolnil 21 let in bi se lahko pojavil v vojaških evidencah. Večkrat so odpotovali tudi v Portoriko in razširili iskanje še na svojo nekdanjo domovino, a tudi to ni obrodilo sadov. Družina je počasi izgubila upanje.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nepričakovan preobrat pa se je zgodil skoraj 70 let po izginotju. Ena izmed Luisovih nečakinj, 63-letna Alida Alequin, je "zgolj za zabavo" opravila spletni test DNK. Pokazal je 22-odstotno ujemanje z neznanim moškim, za katerega ni še nikoli slišala, a je ob tem rezultatu posumila, da bi lahko bil njen pogrešani stric. Z njim je poskusila navezati stik, vendar ni bilo odziva. 

V začetu letošnjega leta se je naposled obrnila na oaklandsko policijo in jim predstavila svojo domnevo. Policija je zadevo preverila in neznanca našla na vzhodu ZDA. Pojasnili so mu situacijo in privolil je v DNK testiranje, ki je potrdilo, da sta z Alido Alequin res v sorodu. Izkazalo se je, da gre res za Luisa, fantka, ki je pri šestih letih izginil brez sledu

Družina je bila presrečna. Čeprav ga večina še živečih družinskih članov nikoli ni srečala, so bila njihova življenja prežeta s posledicami tragedije in vseprežemajočo žalostjo izgube. "Ko so preiskovalci odšli, smo izbruhnili v jok," je priznala nečakinja Alida. "Zgrabila sem mamino roko in rekla 'Našli smo ga.' Bila sem presrečna."

Spet doma

Luis je s pomočjo agentov FBI odpotoval v Oakland, kjer se je po 73 letih ponovno srečal s svojo družino. Žal je njegova mama umrla leta 2005, Roger, ki ga je vse življenje preganjalo bratovo skrivnostno izginotje, pa je še dočakal njegovo vrnitev. Dva meseca pozneje je umrl.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Good News Movement (@goodnews_movement)

"Vedno sem bila odločena, da ga najdem," je povedala Alida. "Kdo ve, morda bo naša zgodba pomagala drugim družinam, ki prestajajo podobne tragedije. Sporočila bi jim, naj ne obupajo."

Oaklandska policija je ob tem poudarila, da imela nečakinja ključno vlogo pri iskanju strica in da je razplet te zgodbe takšen, ki si ga želijo v vseh takšnih primerih.

In kaj se je dogajalo z Luisom v vseh letih, ko je bil ločen od svoje družine?

Ugrabiteljica ga je najprej odpeljala iz Kalifornije in čez čas na vzhodno obalo. Tam ga je vzgajal par, za katerega je Luis vse življenje verjel, da sta njegova biološka starša. Postal je gasilec, pridružil pa se je tudi marincem in se z njimi dvakrat boril v Vietnamu. Rodili so se mu otroci in v času, ko se je vrnil k svoji družini, je imel tudi že vnuke. Po tritedenskem obisku pri bratu in ostali družini v Oaklandu se je vrnil nazaj na vzhodno obalo.

Okoliščine ugrabitve nikoli niso bile v celoti pojasnjene, niti ni znana identiteta ali motiv ugrabiteljice. Preiskava ukrabitve tako kljub srečnemu razpletu ostaja odprta.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja