9. 5. 2022, 15:07 | Vir: STA

Ukrajina v Evropsko unijo prej, kot smo mislili? TO je povedala predsednica Evropske komisije

Profimedia

Odgovor Evropske komisije je ključen korak za pomiritev vojnih razmer in še več pomoči, kot jo članice Evropske unije že nudijo Ukrajini. 

Evropska komisija bo prihodnji mesec odgovorila na prošnjo Ukrajine glede članstva v EU, je sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Mnenje komisije predstavlja ključni korak, preden bodo zadevo obravnavale države članice EU.

"Evropska komisija si bo svoje mnenje prizadevala podati junija," je na Twitterju sporočila predsednica.

V tvitu je omenila še, da je na Dan Evrope govorila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim o podpori Ukrajini na njeni evropski poti. Kot je navedla, se veseli odgovorov na vprašalnik za članstvo v EU.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milénio Stadium (@mileniostadium)

Von der Leyen je aprila v znak solidarnosti z Ukrajino, kjer se nadaljuje ruska agresija, obiskala Kijev, kjer je Zelenskemu predala vprašalnik za članstvo v EU. Ta bo podlaga za pripravo mnenja komisije o ukrajinski prošnji za članstvo v EU.

Profimedia

Predsednica je takrat poudarila, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila v nekaj tednih in ne nekaj letih, kot je to sicer običajno. Zelenski je deset dni kasneje veleposlaniku EU v Kijevu Mattiju Maasikasu predal odgovore na vprašalnik.

Če bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, bi lahko Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU, za kar pa je potrebno še soglasje vseh 27 držav članic EU. To je tudi predpogoj za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, kar je ponavadi dolgotrajen proces.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije