26. 4. 2022, 15:33 | Vir: STA

V Ukrajini z minuto molka obeležili največjo jedrsko nesrečo

Profimedia

Nevarno sevanje je več kot 350.000 prebivalcev Ukrajine prisililo k izselitvi z območja. Zgodilo se je 26. aprila 1986.

V Ukrajini sredi vojne z Rusijo obeležujejo 36. obletnico jedrske nesreče v Černobilu. Ukrajinski premier Denis Šmihal je v sporočilu na družbenem omrežju Telegram zapisal, da so bile posledice tragedije resnično grozljive, prizadele pa so vso Evropo.

Rusko okupacijo elektrarne sta obsodila tako Šmihal kot generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi

"Razmere v času ruske zasedbe elektrarne so bile popolnoma nenormalne in zelo, zelo nevarne. Tudi raven sevanja je po mojem mnenju nenormalna," je med obiskom območja ob obletnici tragedije novinarjem povedal Grossi.

Ruska vojska je namreč že prvi dan invazije v Ukrajino zavzela Černobil in tam ostala več tednov. Ukrajinski uradniki so povedali, da so bili ruski vojaki morda izpostavljeni sevanju, potem ko so na tem območju kopali jarke in z oklepnimi vozili dvigovali oblake prahu.

Profimedia
Spomenik likvidatorjem nesreče v Černobilu v vasi Staronižestebljevskaja v Ukrajini. 

Na ukrajinski televiziji so v znak spomina na nesrečo prižgali sveče, ob 12. uri po lokalnem času pa so imeli še minuto molka. Predvajali so tudi posnetke, ki so prikazovali območje elektrarne po umiku ruskih enot konec marca.

Aprila 1986 je v takrat še sovjetski elektrarni v Černobilu eksplodiral četrti blok. Ta dogodek velja za največjo jedrsko nesrečo v času civilne uporabe jedrske energije, zato so bila radioaktivno onesnažena območja okoli reaktorja zaprta.

Na tisoče ljudi je umrlo ali pa bilo ranjenih, več deset tisoč pa se jih je moralo preseliti. Sčasoma so iz 30-kilometrskega območja okoli elektrarne skupno evakuirali približno 350.000 ljudi. Izključitveno območje danes ostaja nenaseljeno, z izjemo nekaterih starejših prebivalcev, ki so se vrnili kljub uradni prepovedi. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije