20. 4. 2022, 14:31 | Vir: STA

Ukrajino zapustilo že TOLIKO milijonov ljudi

Profimedia

Gre za najhitreje rastočo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni. 

Po podatkih Združenih narodov je od začetka vojne v Ukrajini državo zapustilo že več kot pet milijonov ljudi

Izstop iz države moškim ni dovoljen

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je sporočil, da je od 24. februarja, ko se je pričela ruska invazija na Ukrajino državo zapustilo 5.034.439 Ukrajincev.

Če se k tej številki doda še 218.000 državljanov tretjih držav, ki so po podatkih Mednarodne organizacije ZN za migracije pobegnili iz Ukrajine, je skupno število beguncev doseglo okoli 5,25 milijona.

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov vseh beguncev, saj moškim med 18. in 60. letom, za katere velja obveznost vojaškega vpoklica, izstop iz Ukrajine ni dovoljen. Po ocenah ZN je bilo v prvih osmih tednih vojne več kot dve tretjini ukrajinskih otrok primorano zapustiti svoje domove.

Največ jih je šlo na Poljsko

Namestnica visokega komisarja za begunce Kelly T. Clements je v torek na zasedanju Varnostnega sveta ZN, na katerem je govorila iz Budimpešte, dejala, da ne smemo pozabiti, kaj te številke pomenijo. "Vsi izmed milijonov razseljenih so prisiljeni sprejeti nemogoče in srce parajoče odločitve in so za seboj pustili vse, skoraj vse, kar jim je ljubo," je dejala.

Največ, 2,8 milijona beguncev, je sprejela Poljska, tri četrt milijona jih je zatočišče našlo v Romuniji. Poleg tega IOM ocenjuje, da je v Ukrajini še 7,1 milijona notranje razseljenih ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije