29. 5. 2022, 08:35 | Vir: STA

V Braziliji vladajo izredne razmere, umrlo najmanj 33 ljudi

Slika je simbolična.

Profimedia

Po navedbah civilne zaščite je moralo zaradi poplav in plazov domove zapustiti okoli 1000 ljudi, številna poslopja so odnesli plazovi in deroča voda.

Severovzhodni del Brazilije so prizadela silovita neurja, v katerih je samo v soboto umrlo najmanj 28 ljudi, skupaj pa najmanj 33. Najhuje je na območju Recifeja, prestolnice zvezne države Pernambuco.

Razmere se bodo morda še poslabšale

"V zadnjih 24 urah smo zabeležili 28 smrtnih žrtev," so zapisali v sporočilu civilne zaščite. Največ ljudi, kar 19, je umrlo pod zemeljskim plazom, ki se je sprožil v kraju Jardim Monteverde. Še šest žrtev je terjal zemeljski plaz v občini Camaragibe.

Močno deževje se je v regiji začelo v torek, ko je v neurju umrlo pet ljudi. Po navedbah civilne zaščite je moralo zaradi poplav in plazov domove zapustiti okoli 1000 ljudi, številna poslopja so odnesli plazovi in deroča voda.

Samo v noči s petka na soboto je v Recifeju zapadlo 236 milimetrov dežja. To je več kot 70 odstotkov povprečnih padavin v tem mestu za maj. Deževje še ne bo ponehalo, zato se oblasti bojijo, da se bodo razmere dodatno poslabšale.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije