J. Z. | 15. 8. 2022, 15:49

V Srbiji več kot 20 gejev okuženih z opičjimi kozami; nevladniki pozivajo k brezplačnemu cepljenju

Profimedia/fotomontaža

Nevladne organizacije pozivajo državo, da sprejme učinkovite korake za preprečevanje širjenja virusa. Prepričani so, da doslej pristojni niso storili dovolj, da bi se spopadli s to težavo. 

Epidemija opičjih koz se prevladujoče širi predvsem med homoseksualci, pogosteje na potovanjih, kažejo globalni epidemiološki podatki. V Srbiji je po poročanju Nove.rs s tem virusom okuženih več kot 20 moških.

"Gre za alarmantne podatke, ki kaže na resno epidemiološke razmere," je ocenila tamkajšnja Solidarna mreža lezbijk in gejev
 
Prepričani so, da država ni storila še ničesar, da bi zaustavila epidemijo. Prav tako Srbija še ni storila nobenega koraka v smeri cepljenja proti opičjim kozam. Nevladniki pa si želijo, da bi država poskrbela vsaj za najranljivejše skupine. 

Pričakujejo hitro ukrepanje

"Seveda noben virus ne napada le gejev, medtem ko bi bili heteroseksualni pred njim varni," so poudarili. A v trenutnih razmerah so prepričani, da je zaradi pomanjkanja informacij in homofobije ogroženih vse več moških. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Health Organization (@who)

Pričakujejo, da bo država čim prej pridobila cepivo in ga brezplačno ponudila najbolj ogroženim skupinam. Želijo si tudi več informiranja o virusu in o tem, kako se ta prenaša. 

"Vse, ki se imajo za aktiviste, pozivamo, da se aktivno lotijo osveščanja o tej bolezni," so dodali. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu