14. 5. 2022, 18:59

V Zagrebu pohod za življenje: župan ostro nad njihove zahteve

Twitter/Le Journal Vission 2

Udeleženci pozivajo k zakonski in drugi zaščiti nerojenih otrok ter k spremembam veljavnega, že petinštirideset let starega zakona o prekinitvi nosečnosti.

V Zagrebu poteka t. i. pohod za življenje. Shoda po središču Zagreba se udeležuje nekaj tisoč ljudi.

"V parlamentu imamo poslance, ki se zavzemajo za to, da se lahko nerojene otroke ubija do poroda, zato je nujno, da se zakon spremeni in se ustvari pravni okvir, temelječ na znanosti, ki pravi, da se življenje začne s spočetjem," je pred začetkom shoda poudarila Željka Markić iz združenja V imenu družine.

Pri tem je požugala, da bi morali bolnike, tako rojene kot nerojene, obravnavati na enak način, vsaka mati pa bi morala biti deležna psihološke in ekonomske pomoči, če njenemu otroku postavijo diagnozo hude bolezni, poroča 24sata.

Zagrebški župan Tomislav Tomašević se s cilji pohoda ne strinja, zato jim izobešanja zastav ni dovolil. Kot je utemeljil za hrvaško medijsko hišo zaradi nestrinjanja z njihovimi interesi mesto ne more biti njihov pokrovitelj. 

Twitter

Pred dvema dnevoma so na Hrvaškem potekali tudi shodi v podporo pravici do splava. Ta je trenutno dovoljen do desetega tedna nosečnosti, a ženske se pogosto soočajo s težavami, če ga želijo opraviti.

Javno razpravo o splavu je nedavno razgrel primer 39-letne nosečnice Mirele Čavajda, ki v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet. Ko je želela opraviti splav, so jo zavrnile vse klinike.

Po dvotedenski bitki ji je komisija v Zagrebu odobrila splav, a so jo iz zagrebške klinike napotili v Slovenijo, z utemeljitvijo, da nimajo kadra, ki bi znal opraviti ta specifičen poseg.

Twitter/Ivana Tomić

Hrvaški sabor pa je v petek po večurni razpravi zavrnil predlog zakona o umetni prekinitvi nosečnosti, ki so ga vložili opozicijski socialdemokrati.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk