20. 7. 2022, 17:20 | Vir: STA

VIDEO: Johnson se je s premierskega položaja poslovil z besedami iz filma Terminator

Profimedia

Britanski premier je v svojem zadnjem govoru na položaju povedal, da je njegova "misija v veliki meri opravljena". Potem pa se je poslovil z epskimi besedami.

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je zadnjič odgovarjal na vprašanja poslancev britanskega parlamenta in se s položaja poslovil z besedami iz filmske serije Terminator "hasta la vista, baby". Ob tem je dejal, da so med njegovim mandatom preoblikovali britansko demokracijo in obnovili neodvisnost Otoka.

Svojemu nasledniku ali naslednici, ki bo znan septembra, je dal nekaj nasvetov, in sicer, naj se tesno drži Američanov, zavzema za Ukrajince ter svobodo in demokracijo povsod po svetu, kot tudi, naj zniža davke.

Glede na njegove poslovilne besede pa ni jasno, ali se namerava Johnson po odstopu vrniti v politiko.

Spomnimo ...

Johnson se s premierskega stolčka in položaja vodje britanske konservativne stranke poslavlja po tem, ko je pred dvema tednoma odstopilo več ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v njegovi vladi. Val odstopov je sprožila vrsta škandalov, v katere je bil Johnson vpleten.

Johnsona so škandali sicer bremenili že dlje časa. Posebej odmevna je bila tako imenovana afera Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu 10 v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19.

Kasneje je sledilo tudi glasovanje o nezaupnici Johnsonu, ki ga je komaj preživel, na koncu pa je bil vendarle primoran odstopiti.

Novo na Metroplay: Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše | N1 STUDIO