N. Vo. | 14. 8. 2024, 16:37

Nevarni virus, ki ga prenašajo insekti, dosegel Evropo: "Stvari bi lahko postale neobvladljive"

Profimedia

V Evropi so prvič zabeležili prisotnost virusa Oropouche, ki ga prenašajo lenivci, potem ko sta v Braziliji zaradi njega umrli dve ovsebi.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so junija in julija v Evropi prijavili 19 primerov okužbe z virusom Oropouche. Dvanajst primerov so zabeležili v Španiji, pet v Italiji in dva v Nemčiji, poroča Dnevnik.hr.

Bolezen se večinoma širi z ugrizi insektov, predvsem komarjev, in izvira iz lenivcev s svetlim grlom. Trenutno še ne obstaja cepivo proti virusu, ki spada v isto družino bolezni kot Zika virus in denga vročica. Dr. Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College v Londonu, je za The Telegraph dejal: "Vsekakor bi nas moralo skrbeti. Stvari se spreminjajo in lahko postanejo neobvladljive."

Profimedia

Osemnajst primerov, zabeleženih v Evropi, je poročalo o nedavnih potovanjih na Kubo, en primer iz Italije pa je bil povezan s potovanjem v Brazilijo.

Simptomi bolezni in kako se zaščititi

Oropouche virus povzroča akutno vročinsko bolezen z glavoboli, slabostjo, bruhanjem, bolečinami v mišicah in sklepih, včasih pa tudi hujše simptome, ki trajajo približno štiri dni. Čeprav so smrtni primeri izjemno redki, je pri nosečnicah okužba lahko povezana s tveganji, kot so spontani splav, razvojne težave in deformacije ploda. Vendar te povezave še niso dokončno potrjene in so trenutno predmet raziskav.

Profimedia

Vendar pa so na na strani Evropskega centra  za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) zapisali, da prenašalci, kot je mušica Culicoides paraensis, ki je odgovorna za širjenje virusa v Ameriki, niso prisotni v Evropi. Zaradi tega je tveganje za lokalno prenašanje virusa v EU/EEA zaenkrat nizko, je pa možen vnos novih primerov s potovanj.

Zaščita in priporočila

Za zmanjšanje tveganja okužbe med potovanji v prizadeta območja se priporoča uporaba repelentov, nošenje oblačil z dolgimi rokavi in hlačami ter uporaba mrež proti insektom v prostorih, kjer so okna in vrata brez zaščite. Nosečnicam, ki načrtujejo potovanje v prizadete države, svetujejo, naj se seznanijo z možnimi tveganji in preventivnimi ukrepi.

Javnozdravstvene oblasti priporočajo tudi ozaveščanje zdravstvenih delavcev o tveganjih, povezanih z virusom Oropouche, ter povečanje diagnostičnih zmogljivosti za pravočasno odkrivanje primerov, povezanih s potovanji. Evropske zdravstvene ustanove bi morale redno poročati o novih primerih okužbe, da bi omogočile nenehno ocenjevanje situacije.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec