T. R. K. | 25. 7. 2024, 09:36

Šokantna smrt ženske, ki jo je pičil komar: pretreseni zdravniki opisali, da je bila kot ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Družina je opisala pretresljiv primer okužbe z virusom Zahodnega nila, ki ga prenašajo komarji.

V Srbiji so potrdili prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila v tej sezoni. Konec tedna so virus odkrili pri Beograjčanu. Tudi v Sloveniji smo sicer že potrdili primere okužbe z virusom. Kako nevaren je lahko ta virus, pa potrjuje zgodba družine, ki prihaja iz srbskega mesta Crvenka. 

V svoji izpovedi so opisali primer družinske članice, ki je bila sicer polna moči, po piku komarja, ki je prenašal nevarni virus, pa je najprej v nekaj tednih postala "kot rastlina" in po treh mesecih boja z virusom umrla, poroča Index.hr.

J. B. iz Crvenke je v polnosti živela življenje. Bila je ljubljena babica, mama in žena, ukvarjala se je tudi z vrtom in nič ji ni predstavljalo pretežkega izziva, čeprav je zakorakala že v 70-ta leta. 21. septembra lani pa se je vse spremenilo.

Po sinovih besedah ​​je tistega večera s sosedi na dvorišču pila kavo, potem ko so se razšli, pa je nenadoma padla po tleh. Družina je sprva mislila, da ima povišan krvni tlak, niso si pa v najhujši meri mogli predstavljati, kaj jih bo čakalo. 

"Na dvorišču smo pili kavo in ko smo domov pospremili sosede in družino, je eni točki vstala in se samo zgrudila. Mislili smo, da ima krče ali visok pritisk, vendar smo kmalu ugotovili, da je neodzivna. Takoj smo poklicali reševalce," se spominja eden od družinskih članov. Zdravniki takšnega primera še niso videli, nenadoma je padla v komo.

Zdravniki so jo nemudoma prepeljali v somborsko bolnišnico, po pregledu pa so domači povedali, da je najbolje, da se vrne domov. Žal se je J. B. ponoči stanje poslabšalo in naslednji dan se je morala vrniti v somboljsko bolnišnico.

"Bila je kot rastlina"

"Tisto noč so jo odpeljali v bolnišnico, a so jo zvečer pripeljali domov, ker so mislili, da je prehodno, naslednje jutro pa je bilo isto. Ni mogla stati, se premikati, govoriti. Spet so jo pripeljali nazaj v bolnišnico, ker nismo vedeli, kaj bomo, potem pa so se začele preiskave. Naredili so vse izvide, vzeli kri, naredili vse, kar je bilo mogoče, in zdravniki so ugotovili, da gre za virus Zahodnega Nila in da takšnega primera še niso videli," pravita sin in snaha ženske.

Vsakič, ko so šli k njej na obisk, je bil prizor grozljiv. Družina ni mogla verjeti, da je ženska, ki je še pred mesecem dni tekla, opravljala vsa gospodinjska dela, bila energična in vesela, zdaj padla v komo.

"Bila je kot rastlina. Kakšne 3 mesece je preživela v bolnici. Samo spala je in se ni mogla premikati. Ni govorila, kaj šele hodila," pojasnjuje sin J.B.

Profimedia

Simptomov ni imela

Vendar pa je zdravnike in družino najbolj šokiralo dejstvo, da so bili vsi njeni izvidi dobri, J. B. pa ni imela nobenih simptomov, preden je postala skoraj nepokretna. Čeprav je družina več mesecev upala, da se bo kaj spremenilo, da bo prišla novica, da je ljubljena babica končno naredila prvi korak in spregovorila prvo besedo, so decembra izvedeli najhujše. J. B. je odpovedalo srce in umrla je.

"Zelo težko nam je, ne moremo verjeti, da se je življenje spremenilo v enem dnevu. Za seboj je pustila majhnega sina in vnuke, ki so še otroci. Vsi smo jo imeli zelo radi in čeprav je od njene smrti minilo že nekaj mesecev, še vedno ne moremo priti k sebi, vsak dan jo pogrešamo," pravi njena svakinja. Družina je mnenja, da jo je komar pičil, ko je bila na vrtu, kjer je preživljala največ časa. V hiši je bila redko, poroča Index.hr.

Spomnimo, mrzlico Zahodnega Nila so v Srbiji pred več kot dvema tednoma registrirali pri komarjih, prvi primer pri ljudeh pa so zabeležili konec prejšnjega tedna. Prvi je na spletni strani novico delil Inštitut za javno zdravje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut. 

Mrzlica Zahodnega Nila je sezonska bolezen, ki se prenaša s pikom okuženega komarja. Glavni vektor, torej prenašalec virusa Zahodnega Nila, je Culex pipiens, vrsta komarjev, ki so tudi v Sloveniji. Sezona možnosti prenosa virusa Zahodnega Nila v Srbiji običajno traja od junija do novembra. 

Profimedia

Kaj storiti za zmanjšanje tveganja okužbe z virusom? 

Za zmanjšanje tveganja okužbe z virusom Zahodnega Nila Inštitut za javno zdravje Srbije priporoča uporabo osebnih zaščitnih ukrepov pred piki komarjev, in sicer:

-Uporaba sredstev za zaščito proti komarjem 

-Nošenje oblačil z dolgimi rokavi in ​​svetlih barv

-Zaželeno je, da so oblačila udobna, saj lahko komarji pičijo skozi tesna oblačila

-Izogibanje zadrževanja na prostem v času največje aktivnosti komarjev – ob mraku in zori

-Uporaba zaščitnih mrež proti komarjem na oknih, vratih in okoli postelj.

-Po možnosti bivanje v klimatiziranih prostorih, saj se število žuželk v takih razmerah znatno zmanjša

-Izogibajte se območjem z veliko žuželkami, kot so gozdovi in ​​močvirja.

-Zmanjšanje števila komarjev na prostem, kjer delate, se zabavate ali zadržujete, kar dosežemo z izsuševanjem izvira stoječe vode. Na ta način se zmanjša število mest, kjer lahko komarji odložijo jajčeca. Vsaj enkrat na teden je treba vodo izprazniti iz cvetličnih loncev, posod za hrano in vodo za domače živali, veder, sodov in pločevink.

-Odstranite odpadne pnevmatike in druge predmete, ki lahko zbirajo vodo

-V primeru potovanja v tujino, še posebej, če gre za tropsko in subtropsko območje, je obvezno upoštevanje vseh zgoraj navedenih preventivnih ukrepov.

-V primeru pojava kakršnih koli simptomov, ki so združljivi z nevroinaktivno obliko bolezni, se nemudoma posvetujte z izbranim zdravnikom.

Simptomi virusa Zahodnega Nila

Ta virus lahko poteka brez kakršnih koli simptomov, ko pa so simptomi prisotni, jih zlahka zamenjamo z virusom prehlada, želodca ali gripe. Sicer se simptomi mrzlice Zahodnega Nila pojavijo od 3 do 14 dni po piku okuženega komarja.

Približno 20 odstotkov okuženih ima blago klinično sliko v obliki:

- vročine, glavobolov, slabosti in bruhanja, ki ga včasih lahko spremlja otekanje bezgavk ali pojav izpuščaja na koži prsnega koša, hrbta ali trebuha.

Ti simptomi po navedbah inštituta običajno minejo v nekaj dneh, obstajajo pa tudi primeri, ko je bolezen trajala več tednov, lahko se je končala tudi tragično.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija