T. R. K. | 22. 4. 2024, 22:56

Kdo si tega ne bi želel? Zastonj se z vlakom lahko popeljete po Evropi, v primeru da ...

Vlak

STA

Mladi lahko prejmejo brezplačne železniške vozovnice, s pomočjo katerih lahko odkrivajo Evropo. 

Že nekaj let Evropska komisija podeljuje brezplačne železniške vozovnice, s pomočjo katerih lahko mladi odkrivajo Evropo. Zadnji krog prijav se je začel 16. aprila in se bo zaključil konec meseca aprila, komisija pa ponuja kar 35.000 brezplačnih vozovnic. 

Na razpis se lahko prijavijo vsi, ki so rojeni med 1. julijem 2005 in 30. junijem 2006, uspešni kandidati pa lahko prejmejo brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom, ki traja največ 30 dni in poteka med 1. julijem 2024 in 30. septembrom 2025. 

Program DiscoverEU je ena izmed aktivnosti programa Erasmus+, v njem pa lahko sodelujejo mladi iz držav EU, pa tudi držav, pridruženih programu, med drugim Islandije, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Srbije in Turčije, poroča Radio Sarajevo.

Vlak

Vlak

Bobo

Udeleženci tega programa poleg brezplačnih vozovnic za vlak prejmejo tudi kartice, s katerimi lahko pridobijo popuste na več kot 40.000 mestih po Evropi, od javnega prevoza, kulturnih dogodkov, nastanitev, hrane do drugih zabavnih aktivnosti, ki so na voljo v vseh državah članicah Evropske unije, poroča Putnikofer.hr.

Lani je Evropska komisija poleg tega natečaja ponudila 10.000 dodatnih vozovnic za vlak ljudem med 18. in 20. letom starosti iz različnih držav. Da bi bil izbor udeležencev pošten, Komisija navaja, da je vsaki državi dodeljeno določeno število vozovnic glede na število prebivalcev v primerjavi s celotno populacijo EU.