E. Č. | 3. 10. 2024, 09:56

Smrtonosni virus na vlaku: policija zaprla del železniške postaje, zdravniki odpeljali mlad par

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Preostale potnike so evakuirali.

V Hamburgu v Nemčiji je v sredo popoldne zavladala prava drama, ko sta se dva potnika vlaka iz Frankfurta zaradi suma okužbe z zelo nevarnim virusom znašla v bolnišnici. Policija je zaradi izrednih razmer zaprla del železniške postaje, zdravniki pa so se v zaščitni opremi vkrcali na vlak in mlad par prepeljali v bolnišnico. Preostale potnike so evakuirali, da bi preprečili morebitno širjenje okužbe.

Po poročanju nemških medijev naj bi šlo za študenta medicine in njegovo dekle, ki sta bila v zadnjem času v Afriki, kjer sta oskrbovala bolnika z marburškim virusom. Ta virus, ki je zelo podoben smrtonosnemu virusu ebole, se prenaša prek telesnih tekočin in krvi, pa tudi z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Prav zato je bila zdravstvena intervencija hitra in skrbno načrtovana.

Med vožnjo v vlaku naj bi mlada ženska začela bruhati, kar je sprožilo paniko med potniki. Čeprav študent medicine ni kazal simptomov, je bil par prepeljan v univerzitetno bolnišnico Eppendorf, ki je specializirana za tropske bolezni, kjer bodo opravili dodatne preiskave.

Nemški mediji poročajo, da je par pripotoval iz Ruande, kjer so trenutno zabeležili več smrtnih primerov zaradi izbruha marburškega virusa. Ta virus, ki se prenaša tudi preko sadjejede vrste netopirjev, je do zdaj vzel že osem življenj.

Marburški virus je redka, a zelo nevarna in smrtonosna virusna bolezen, ki povzroča hemoragično mrzlico, podobno eboli. Spada v družino filovirusov in je poimenovan po mestu Marburg v Nemčiji, kjer so leta 1967 prvič zabeležili izbruh med laboratorijskimi delavci, ki so delali z okuženimi afriškimi opicami.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil